Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hybride voordelig genoeg?

Vraag gesteld door ella arnhem op 23 februari 2018

We zoeken een zuinige en milieusparende occasion-gezinsauto. We rijden tussen 20.000-25.000 km per jaar, vooral langere stukken. De de Toyota Auris hybride station lijkt een goede keuze, maar de tweedehands prijzen lijken de pan uit te rijzen. Vergeleken met bv een zuinige benzine gezinsauto, de Renault megane station, is een Auris van rond 2013 zeker anderhalf keer zo duur! Mijn vraag: is dat niet veel verschil: is zo'n Auris hybride werkelijk duidelijk zuiniger, ook op de langere stukken?
Dank voor uw reactie!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de hybride als zuinige gezinsauto.

De Toyota Prius en Auris behoren tot de zuinigste in hun klasse. Met de Prius kun je gemiddeld in de buurt van 1:20 scoren en komt de Auris daar een fractie onder te zitten. Bij de gemiddelde benzine versie van de Megane Estate kom je ergens rond 1:14 uit.

De aanschafprijs speelt natuurlijk in het gehele kostenplaatje ook een rol. Dat geldt overigens ook voor andere posten zoals o.a. afschrijving, onderhoud, brandstofkosten en verzekering. Om écht een goed beeld te krijgen zou u een potentiele kandidaat Megane naast een potentiele kandidaat Auris kunnen plaatsen in ons Autokosten programma. Het programma houdt rekening met alle mogelijke factoren zoals ook aanschafprijs, kilometerstand bij aanschaf en geplande gebruiksduur. Op deze manier ziet u onderaan de streep wat financieel de meest verstandige gezinsauto is.