Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gasinstallatie Ford Focus Cabrio Coupe 2.0 uit 2008

Vraag gesteld door alitahir op 9 oktober 2018

Beste,

Ik ben in het bezit van een Ford Focus CC uit 2008. Auto heeft iets meer dan 180.000 gelopen. Vanwege woon/werkverkeer rijd ik per dag ongeveer 176 km.

Ik vroeg me af of het motorisch verstandig is om een LPG G3 in te laten bouwen? Mijn auto is motorisch helemaal in orde en heeft totaal geen mankementen. Op het internet lees ik verschillende verhalen, zowel positief als negatief. Zou graag een van een deskundige antwoord willen krijgen.

Met vriendelijke groeten,

Tahir

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of LPG een verstandige investering is om uw Ford Focus CC te laten rijden.

Ford geeft al jaren geen homologatie af voor LPG als hoofdbrandstof. De fabrikant ondersteund LPG dus niet en daar zit in de regel een autotechnische beredenering achter. De meeste fabrikanten vinden dat een andere hoofdbrandstof niet af-fabriek negatief van invloed kan zijn voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van hun product. Dat er in uw Focus LPG G-3 ingebouwd kán worden is een feit en in die zin ook geen enkel probleem. De betrouwbaarheid begint echter al meteen bij een goed en zorgvuldig ingebouwde installatie. Dan nóg weet je niet of de combinatie auto en LPG een goed huwelijk garandeert. Zeker bij een auto met een hogere tellerstand is dat niet vanzelfsprekend en kan de motorische slijtage bij rijden op LPG juist in een stroomversnelling komen.

Op basis van uw jaarkilometrage is het logisch dat u een alternatieve brandstof overweegt. Maar met het oog op hogere onderhoudskosten en meer kans op storingen, is het misschien toch geen slimme zet. Het feit dat uw auto prima in orde is met totaal geen mankementen heeft motorisch gezien te maken met het feit dat u op de brandstof rijdt waar de fabrikant de auto voor geschikt heeft gemaakt. LPG wordt dan wel een avontuur waarbij ik wel durf te voorspellen dat de betrouwbaarheid en duurzaamheid minder gegarandeerd is.