Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

14 inch stalen wielen vervangen door 15 inch aluminium wielen

Vraag gesteld door senior2014 op 15 juni 2017

Omschrijving vraag zegt het al. Kan dit zonder meer als er in de wielkasten voldoende ruimte is ? Per omwenteling wiel iets langere afgelegde afstand. Voor motor , versnellingsbak geen problemen ?
Speling met grond ook een paar centimeter hoger. In de buurt 3 vlotbruggen met kort steile hellingen. Voorkant /achterkant blijft maar net aan vrij. Dus een paar centimeter ruimte erbij is welkom.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u 14'' wielen kunt vervangen voor 15'' aluminium exemplaren.

De banden en velgen specificaties van een merk en type auto kennen aan paar varianten in velg- en bandenmaten. Dat zal bij uw auto ook zeker het geval zijn en verwacht ik dat 15'' geen bezwaar is.

De gekozen bandenmaat speelt wel een belangrijke rol in het geheel. Het is niet zo dat je onbeperkte mogelijkheden hebt wat bandenkeuze betreft. Om u volledig te kunnen adviseren verneem ik graag merk en type auto met de huidige bandenmaat. Met name om u te adviseren wat voor 15'' de beste bandenkeuze is.

Tot slot wil ik nog benadrukken dat de betreffende velg wat specificaties betreft (ET-waarde, steek, naafgat) ook bestemd moet zijn voor deze auto. Velgen zijn niet zomaar uitwisselbaar. Met de aanvullende info hoop ik u spoedig verder te informeren.***

Reactie van senior2014:

Bedankt voor uw antwoord.
Het gaat om een Mitsubishi Space Star, het nieuwe model uit 2016.***

Reactie van Jos van der Drift:

Mitsubishi geeft optioneel ook 15'' velgen op in de prijslijst. Géén probleem dus maar lijkt het wel verstandig de in die velgmaat voorgeschreven bandenmaat te laten monteren; 175/55/15. Dan blijft de afrolomtrek nagenoeg gelijk en alles binnen de fabrieksspecificaties.