Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn BOVAG-garantie en BOVAG-afleverbeurt in feite (vrijwel) hetzelfde?

Vraag gesteld door scholten77 op 10 september 2018

Beste ANWB,

De BOVAG biedt de mogelijkheid om een auto te kopen met een zogenaamde BOVAG Afleverbeurt.

Op de website van BOVAG staat: "Een auto met de BOVAG Afleverbeurt rijdt de eerste zes maanden (of 6.000 km - wat het eerst komt) gegarandeerd onderhoudsvrij" en "in geval van een geschil over de BOVAG Afleverbeurt kunt u een beroep doen op BOVAG Hulp bij Klachten en als u consument bent kunt u naar de Geschillencommissie Voertuigen wegens de BOVAG reparatie en onderhoudsgarantie van zes maanden uit de particuliere voorwaarden BOVAG afdeling autobedrijven.

Kan de BOVAG Afleverbeurt worden 'gekocht', zonder ook voor BOVAG-garantie te kiezen? en wordt in geval van BOVAG-garantie automatisch ook een BOVAG Afleverbeurt uitgevoerd?

Het enige verschil dat ik zie is dat de garantie in geval van een BOVAG-afleverbeurt korter dan 6 maanden kan zijn, indien eerder de grens van 6.000km wordt gepasseerd.

Voor mijn gevoel betaal je eigenlijk dubbel als je zowel voor BOVAG-garantie kiest en een BOVAG Afleverbeurt laat doen, alleen de afleverbeurt leidt ook tot BOVAG-garantie (met één klein verschil, nl. tot 6.000km).

Klopt dit beeld? En kunt u het verschil (als dat er is) verhelderen? En wordt bij een BOVAG Afleverbeurt iets anders gedaan dan bij een reguliere (kleine of grote) beurt?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of BOVAG garantie en een BOVAG afleverbeurt het zelfde is.

Het antwoord hierop is Nee.

Op de website van de BOVAG vindt u de garantievoorwaarden.

BOVAG Garantie houdt in dat uw occasion tot 6 maanden na aankoop kosteloos wordt hersteld als er zich gebreken voordoen die op het moment van de koop niet waarneembaar waren. Ook de gebreken die tijdens deze 6 maanden wegens normaal gebruik zijn ontstaan, vallen onder deze aankoopgarantie. De garantie dekt zowel de kosten van de onderdelen als de man-uren. Mocht er onverhoopt een verschil van mening ontstaan inzake garantie, dan kunt u terecht bij BOVAG Hulp bij Klachten en (als u consument bent) ook bij de Geschillencommissie Voertuigen.

Indien de auto met een BOVAG Afleverbeurt is geleverd:

Deelnemer garandeert dat het betreffende geadverteerde voertuig wordt afgeleverd met een correct uitgevoerde BOVAG-afleverbeurt. Deze afleverbeurt garandeert, op het moment dat het deelnemerscontract wordt ondertekend, de navolgende punten: - Distributieriem minimaal 10.000 km onderhoudsvrij - Zomer / all season banden minimaal 2,5 mm profiel (indien afgeleverd op winterbanden dan minimaal 5,5 mm profiel) - Minimaal 6 maanden apk - Minimaal 6 maanden of 6.000 km onderhoudsbeurt vrij (wat het eerst komt is bepalend). Eventuele andere afleverbeurt is mogelijk, mits de koper hiermee niet in een meer ongunstige positie komt. En/of: 3. dat het voertuig conform de actuele BOVAG 40 punten check is geleverd. Deelnemer garandeert dat het betreffende geadverteerde voertuig is gecheckt én als ‘in goede staat’ is beoordeeld op de meest actuele BOVAG 40 punten checklist. (Eventuele andere punten check is mogelijk, mits de koper hiermee niet in een meer ongunstige positie komt).

Na een afleverbeurt is de auto dus 6 maanden of 6.000 km onderhoudsbeurt vrij.***

Reactie van scholten77:

Beste heer Ruigrok,

Allereerst dank voor uw antwoord.

Toch is het mij nog niet helemaal duidelijk. Op de website van de BOVAG staat nl. letterlijk: "Een auto met de BOVAG Afleverbeurt rijdt de eerste zes maanden (of 6.000 km - wat het eerst komt) gegarandeerd onderhoudsvrij".

Dus niet onderhoudsbeurtvrij. Volgens mij is dat een wezenlijk verschil.

Onderhoudsvrij betekent volgens mij dan ook dat gebreken door normale slijtage binnen 6 maanden of 6.000km (dus onder voorwaarde van normaal gebruik) onder de 'dekking' van de BOVAG Afleverbeurt vallen.

In dat geval liggen de BOVAG-garantie en de 'dekking' door een BOVAG Afleverbeurt toch erg dicht bij elkaar naar mijn idee.

Klopt mijn redenering ergens niet? Of heeft de BOVAG dit onnauwkeurig weergegeven op haar website?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Bovenstaande tekst heb ik gekopieerd van de BOVAG site.

Er staat: Distributieriem minimaal 10.000 km onderhoudsvrij en minimaal 6 maanden of 6.000 km onderhoudsbeurtvrij, wat het eerste komt.***

Reactie van scholten77:

Beste heer Ruigrok,

Ik heb denk ik de bron van de verwarring gevonden; in de voorwaarden van de BOVAG staat inderdaad de tekst die u heeft weergegeven, met als sleutelwoord 'onderhoudsbeurtvrij'.

In diverse teksten op de website van BOVAG waarin de Afleverbeurt wordt beschreven en aangeprezen staat echter 'onderhoudsvrij'.

Dit is naar mijn idee wel een zeer wezenlijk verschil, en op zijn minst bijzonder slordig van de BOVAG.

De tekst in de voorwaarden zal juridisch de waarheid zijn, maar als consument is het wel erg gemakkelijk om dit verkeerd te begrijpen.

Wellicht kan de ANWB de BOVAG hier op attent maken?

Met vriendelijke groet.