Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een signaleringsbord aan de achterzijde van een camper nodig als er een chassisverlenging is met verlichting

Vraag gesteld door CantersPon op 25 juni 2018

Aan de achterzijde van mijn camper heb ik een chassisverlenging met een fietsendrager. De chassisverlenging beschikt over volledige verlichting. Moet ik bij het vervoer van fietsen een signaleringsbord aan mijn fietsen bevestigen. Is hierbij een verschil tussen Nederland en andere Europese landen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een camper met achterop een fietsendrager. U vraagt zich af of er verschil bestaat in het gebruik van een markeringsbord in Nederland en de overige Europese lande

Lading (fietsendrager) in Nederland
Markeringsbord (50 cm x 50 cm) verplicht, indien;
lading aan achterzijde meer dan een meter achter het voertuig uitsteekt
lading meer dan 10 cm aan de zijkant van het voertuig uitsteekt
voor het voertuig uitsteekt.

Duitsland
Fietsen mogen aan weerszijden van de auto maximaal 40 cm uitsteken, waarbij de totale breedte van de auto inclusief fietsendrager niet meer dan 2,55 m mag zijn.

Indien de fietsendrager meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt, dient u een helrode vlag (30 cm bij 30 cm) te bevestigen, welke duidelijk zichtbaar dient te zijn voor al het overige verkeer etc.

Spanje
Lading (waaronder fietsendrager) die achter het voertuig uitsteekt, dient te allen tijde een markeringsbord (50 cm x 50 cm met drie diagonale rode strepen).

Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.

Italië
Fietsen op een fietsendrager mogen niet uitsteken in de breedte.
De fietsendrager moet worden voorzien van het hierboven markeringsbord (50 cm x 50 cm met vijf diagonale rode strepen).

Voor de regelgeving met betrekking tot lading in al de overige Europese landen verwijs ik u naar onze Landeninformatie.***

Reactie van Dynamo Fiat Ducato:

Ik zit met dezelfde vraag maar het antwoord gaat niet in op dit specifieke geval van chassisverlenging etc.