Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

betrouwbare kleine occasion?

Vraag gesteld door P. Verburg op 1 oktober 2015

Beste ANWB,

Als hobby-sleutelaar en ingenieur meende ik enig inzicht te hebben in auto's. Na wat verdieping verkoos ik een zuinige Daihatsu Cuore uit 1999 met een vernieuwende 3 cylinder motor (toen 12 jaar oud, 160.000 km). Na twee jaar redelijk trouwe dienst bezweek deze aan overmatig olieverbruik (exacte oorzaak nooit opgehelderd). Mijn huidige Cuore uit 2001 (210.000) gaat nu echter de zelfde kant op, ondanks goed onderhoud en beheerst rijden.

Ik ben toch van mening dat je met beheerst rijden en voldoende onderhoud wel verder moet kunnen komen dan 200.000, gezien hoe goed die auto techniek eigenlijk is, of zou horen te zijn.

Met belangstelling las ik daarom het laatste Kampioen artikel over getipte tweedehandsjes.

Daarom mijn vragen:
Zijn die Cuore's van die 'oliebootjes', die wellicht net als bij andere fabrikanten erg op basis van statistiek in elkaar worden gezet, met een begrensde levensduur, of heb ik twee maal pech gehad?

Ik overweeg een andere occasion uit ongeveer 2005-2006. Ben ik met een (Aziatisch) alternatief zoals een Alto, met zijn iets conventionelere 4-cylinder wellicht beter af?

Is het reëel om te verlangen van zo'n auto dat deze met voldoende zorg richting de 300.000 zou kunnen?

Met vriendelijke groet,
Pieter Verburg

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De Daihatsu Cuore van 1998-2003 staat niet bekend om zijn hoge olieverbruik, maar exemplarisch kan een hoger olieverbruik wel voorkomen. Meestal is de oorzaak vastzittende zuigerveren/olieschraapveer door koolaanslag. We hebben de ervaring dat het met een goede reinigingsbeurt van buitenaf kan worden opgelost. Kilometrages richting de 300.000 zouden geen probleem moeten zijn. ***

Reactie van P. Verburg:

Een voor mij verrassend antwoord, waarvoor dank.

Bedoelt u met een goede reiningingsbeurt van buitenaf het toevoegen van een middel bij de olie, dat na korte tijd met de olie afgetapt dient te worden, of adviseert u iets anders?***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Er zijn producten die vervuiling kunnen oplossen en vastzittende zuigerveren weer gangbaar kunnen maken. De reinigingsmiddelen zijn bedoeld voor professioneel gebruik, dus door de garage. Die gooit het er niet zomaar in, maar volgt een heel proces, waarbij motorolie later ook moet worden afgetapt.