Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoband repareren

Vraag gesteld door Marcus070 op 17 januari 2016

Afgelopen zaterdag had ik lekke band. ANWB herstelde dat met noodreparatie met een koordje/ plug/prop op loopvlak. Band is twee maanden oud.

Ik ging ermee naar Kwikfit maar die kon de band niet repareren omdat ze bang zijn dat het dan stuk zou gaan. Het is noodreparatie zei ik die van buitenaf werd gedaan. Zij beweren dat dat goed blijft zitten en ik moest mij geen zorgen maken. Dat doe ik toch, want op internet las ik dat het een noodreparatie is en niet 100 procent veilig is.

Met ik die band laten herstellen en dat moet van binnenafmetingen gebeuren lijkt mij.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij een lekke band heeft de Wegenwacht deze met een koordje gerepareerd.

Tijdelijke reparatie

U moet dit herstel zien als een tijdelijke reparatie om op kort termijn de band duurzaam te laten repareren. Duurzaam repareren kan alleen van binnenuit waarbij meteen een goede inschatting gemaakt kan worden of de band niet té nadrukkelijk beschadigd is.

Vervangen

Wanneer blijkt dat het karkas van de band té beschadigd is blijft vervangen als enige optie nog over. Dat geldt ook wanneer de bewuste lekkage op een risicovolle plek zit. Dus wat meer aan de zijkant van het loopvlak waar een duurzame reparatie ook minder gegarandeerd is. Gelukkig dat een lekke band statistisch gezien heel weinig voorkomt, maar repareren dient dus bij voorkeur van binnenuit te gebeuren. En bij twijfel is vervangen dan helaas onvermijdelijk.