Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelen als mitrailleur.

Vraag gesteld door Marly! op 21 augustus 2017

Mijn auto, Citroen Xsara Picasso 2004, ratelt als een mitrailleur als de airco aan is. Voornamelijk als ik naar links stuur. De monteur heeft dit geluid nog nooit gehoord en kan zo niet zeggen wat het kan zijn. Heeft iemand een idee, alvast bedankt voor de reactie!!!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de mogelijke oorzaak is van het bijgeluid bij een ingeschakelde airco.

Het geluid dient zich aan wanneer u aan het stuur draait. Ik weet niet welk type Picasso het betreft maar de stuur- en aircopomp zal ongetwijfeld gebruik maken ven dezelfde aandrijfriem. Ik vermoed dat bij een ingeschakelde airco én vervolgens een stuurbeweging de aircopomp zodanig belast wordt dat daardoor dit bijgeluid ontstaat. Uiteraard is dat niet gebruikelijk en duidt dat op een overmatige slijtage van de aircopomp/koppeling.

Ik begrijp dat de monteur geen oorzaak heeft kunnen aangegeven. Ik weet niet of hij het geluid ook daadwerkelijk heeft kunnen waarnemen. Wanneer het bijgeluid in de werkplaats op een of andere manier opgeroepen kan worden, moet het relatief simpel te traceren zijn. Mijn vermoeden gaat dus richting de aircopomp.***

Reactie van Marly!:

Dank voor uw reactie. Ik heb een Xsara Picasso 1.8 uit 2004 en de monteur heeft met de auto gereden om het zelf te horen.