Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kwaliteit nieuwste auto's vs oudere auto's

Vraag gesteld door markf op 19 september 2017

Hallo, wij hoorden van een autohandelaar dat tegenwoordig de auto's van mindere kwaliteit zijn dan dat ze dat 10 tot 15 jr geleden waren. O.a. zouden de motoren nu minder lang mee gaan. Wat is jullie ervaring?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de kwaliteit van motoren van de huidige generatie t.o.v. de generatie van 10-15 jaar geleden.

De generatie van 10-15 jaar geleden waren wel minder complex dan veel motoren van de huidige generatie. De gedownsizede motoren hebben bepaalde merken hun intrede gedaan en is ook de turbo bij deze motoren een heel belangrijk component geworden. Uiteraard alles onder druk van steeds strengere emissie eisen. Motoren moeten schoner, zuiniger maar bij voorkeur wel met meer prestaties.

Constructief hebben die generatie lichte turbo motoren wel een evolutie moeten doormaken. Er zijn inderdaad merken die duidelijk een flinke tik op de neus hebben gekregen. De eigenschappen van deze moderne motoren ging nog weleens ten koste van de duurzaamheid op basis van het gebruik in de praktijk. Met name omdat deze motoren hun werkterrein vooral hebben in lage toerengebieden én zodanig ook gebruikt vanwege het bereiken van een laag brandstofverbruik. In de praktijk leverde dat nog weleens mechanische problemen en inwendig vervuilde motoren op.

Vooralsnog zien we de gemiddelde levensduur van een auto alleen maar oplopen. De eerder genoemde motorische problemen betrof zeker niet alle merken en is inmiddels door de tijd ingehaald. Maar soms maakt een nieuwe ontwikkeling een vals start. Maar dat is wat ons betreft voorbij.***

Reactie van markf:

Bedankt voor het antwoord. Wij kijken zelf naar een suzuki alto van 2012/2013. Hebben deze auto's van die leeftijd nog kinderziektes gehad?***

Reactie van Jos van der Drift:

De Alto is een prima betrouwbare en duurzame auto. Zie onze test met wat de bevindingen zijn van de Wegenwacht. Alleen maar positief!