Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

idioot dure reparatie/garantie/coulance

Vraag gesteld door govert b op 22 februari 2017

Mijn Hyundai Grandeur is nu 7 jaar en 20 dagen oud. Er is ca 37000 km mee gereden.
In december 2016 remde de auto slecht (dealer sprak van sponzig). Er werd remolie vervangen en het systeem werd ontlucht.
De auto was toen nog geen 7 jaar.
Thans is er weer zelfde probleem als in december 2016.
Auto is nu weer bij de garage. Deze heeft gezocht en men denkt dat de Pomp (heet dat zo?)die abs en nog andere functies vervult defect is. De kosten voor een nieuwe pomp bedragen € 2300. De kans dat dit de oorzaak is van het defect is 95%.
Is dat een vaker voorkomend defect. Mag ik van zo'n dure auto verwachten dat zo'n duur onderdeel foutloos blijft functioneren?
De importeur zou, als de auto nog geen 7 jaar was geweest, wellicht coulance bieden

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft problemen met het remsysteem van uw Hyundai Grandeur van 2010. De remmen voelen sponzig aan.

Op de rand van 7 jaar en ongeveer 37.000 km heeft u melding gemaakt dat de auto slecht remde en heeft de dealer de remvloeistof vervangen. Dit heeft echter maar voor zeer korte duur resultaat gehad.

Na onderzoek blijkt voor 95% zeker de ABS pomp de oorzaak van het probleem.

Als een rempedaal sponzig is kan de oorzaak zijn dat er inwendige lekkage in het systeem zit of dat er lucht in het systeem zit. Inwendige lekkage kan in de ABS pomp zitten of in de hoofdremcilinder. Inwendige lekkage kan worden veroorzaakt door veroudering of vervuiling van cups of kleppen. Uit onderzoek van uw dealer blijkt dat de kans groot is dat het probleem in de ABS pomp zit.

Het is mij niet bekend hoe de dealer tot de diagnose is gekomen dat het probleem in de ABS pomp zit. Bij twijfel heeft het mogelijk de voorkeur er voor te kiezen om eerst de hoofdremcilinder te vervangen.

Spreekt u vooral duidelijk af met uw garage wie de kosten draagt als een reparatie niet het gewenste resultaat heeft.

Op uw auto zat standaard 5 jaar fabrieksgarantie en eventueel had u maximaal 2 jaar fabrieksgarantie kunnen bijkopen. Uw 1e melding van het probleem was binnen de 7 jaar dus dat zou een coulance aanvraag niet in de weg moeten staan.