Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford Ka uit 2008 toe aan APK (en een beurt?)

Vraag gesteld door Frdk op 9 november 2018

Beste,

Vorig jaar heb ik mijn eerste auto gekocht, een Ford Ka uit 2008 met destijds ongeveer 50.000 km op de telling. Inmiddels moet hij weer voor de APK en heeft hij 67.000 km op de telling (ik gebruik de auto veel voor mijn werk). Ik begreep dat het voordelig is om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt, maar ik vind het lastig te bepalen wat hierin goed is om te doen. Een kleine of een grote beurt, of nu alleen een APK en pas volgend jaar bij de APK een grote beurt erbij?

Wat zijn daarnaast zaken waar ik op moet letten bij een APK en eventuele beurt? Ik heb nog weinig ervaring met auto's waardoor ik wat bang ben dat ik bij garages veel te veel moet betalen voor zaken waar ik geen verstand van heb. De auto is verder goed onderhouden. In het afgelopen jaar zijn er geen problemen geweest, enkel een lampje dat vervangen moest worden.

Alvast bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over het onderhoud aan uw Ford Ka in combinatie met de APK.

Het is prima de beurt te combineren met de APK. Welke beurt nu van toepassing is hangt af van de laatst uitgevoerde onderhoudsbeurt. Wanneer dat een grote beurt geweest is volstaat nu een kleine. Misschien dat u daar nog achter kunt komen.

Voor het onderhoud en APK kunt u uiteraard prima bij de Ford dealer terecht maar bent u bij een universele garage gemiddeld wel wat goedkoper uit. Dat is dus een prima alternatief maar wel bij voorkeur bij de Bovag aangesloten. Maak wel duidelijke afspraken vooraf omtrent de kosten én dat u bij noodzakelijk meerwerk daar altijd over geinformeerd wenst te worden voor goedkeuring. Bij twijfel over APK afkeur vraag desnoods om het afkeurrapport met alle afkeurpunten. Dat is een belangrijke stok achter de deur om te voorkomen dat een garage ten onrechte de auto zou willen afkeuren.