Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Demo auto, maar met afwijkende configuratie

Vraag gesteld door Tom_Thunderbird op 7 december 2015

Hallo,

Omdat de afschrijving van een nieuwe auto het hoogst is gedurende het eerste jaar na aankoop, zit ik dus aan een auto van een jaar oud te denken.

Zo zag ik bijv. een Ford Fiësta demo auto met automatische transmissie bij een Ford garage.
De auto heeft ca. 15.000 km op de teller en is ca. 15 maanden oud.
Het kenteken is: 9-XKJ-48

M'n vragen zijn:
- Is er in het algemeen iets over demo auto's te zeggen? Loop ik extra risico's?
- Hoe zit het met de garantie? Begint de garantietermijn bij aankoop of gaan deze 15 maanden er al af?
- De auto wordt ineens in een afwijkende configuratie geleverd dan al die tijd in de advertenties vermeld stond, namelijk nu met Xenon verlichting en met bruin/zwart lederen interieur. Is deze auto dan een soort pluk auto?
- Op de site van het RDW staat dat deze auto 3 zakelijke eigenaren heeft (gehad). Is dat gebruikelijk? is er misschien iets met deze auto?
- Op de site van het RDW staat dat de calalogusprijs van deze auto 20.521 Euro is. Is dit het werkelijke bedrag dat voor de auto is betaald?
- Is het gebruikelijk dat een demo auto na 15 maanden nog steeds niet verkocht is?
- Toch maar doorsparen voor een nieuwe auto?

Graag reactie.

Met vriendelijke groet,

Tom

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een demonstratie-auto is een auto die een bepaalde periode in gebruik is geweest door een dealer. Anders dan een voorraad of showroom model is de auto ook gebruikt voor proefritten. Ook wordt een demo meestal aangewend als woon-werkvervoer door personeel. Op zich kent een demo geen groter risico dan een zakelijk of particulier gebruikte auto.

Fabrieksgarantie gaat in op de dag van ingebruikname, dus de datum eerste tenaamstelling. De lengte van garantie kan een onderhandelingspunt zijn.

Als de configuratie afwijkt van de folder, is het mogelijk dat het een overjarig model betreft: een auto die een tijdje op voorraad staat voordat hij in gebruik genomen wordt. De bruin/zwart lederen bekleding was wel leverbaar in Nederland, in ieder geval vanaf 2012.

De auto is al een aantal keren overgeschreven, de reden daarvan weet ik niet.

De catalogusprijs kan afwijken van de prijs die ervoor is betaald, door acties en eventuele korting. Fabriekopties zijn wel meegenomen in de berekening, accessoires niet.

De periode dat een demo bij een dealer blijft varieert. Meestal is die periode tussen de 6 maanden en een jaar.

Of u beter kunt doorsparen voor een nieuwe auto is een persoonlijke overweging. Het voordeel in aanschafprijs moet groter zijn dan de nadelen, al kan dat enkel een gevoel van onzekerheid zijn. Een indicatie van een redelijke prijs kunt u vinden op www.anwb.nl/koerslijst. Ga ook na wat een nieuwe auto kost in de configuratie zoals u die zelf zou samenstellen. Want misschien zitten er op de demo opties die u zelf niet zou kiezen, maar nu wel voor betaalt.***

Reactie van Tom_Thunderbird:

Beste Erik Jan,

Hartelijk dank voor je uitgebreide en heldere uitleg.
Nu weet ik tenminste beter hoe het zit met een demo auto.

En zoals je al schreef, het is ook een gevoel van onzekerheid over de historie van zo'n demo auto. (Ik zit dan een beetje te denken aan de reclame van Volkswagen met dat oude dametje) :-)

Nog ff over die afwijkende configuratie: Het betreffende bedrijf adverteert al ca. een jaar met deze auto. In advertenties van het bedrijf stond de auto al die tijd met normale koplampen en met zwart stoffen interieur omschreven.
Maar nu dus ineens met Xenon koplampen en bruin/zwart lederen interieur. Dat vond ik opvallend en ik vroeg me af of het dan een plukauto is o.i.d.
(Dus dat iemand anders bijv. een nieuwe Fiësta met Xenon verlichting en met dat lederen interieur had gekocht, maar daar spijt van kreeg en achteraf liever gewone koplampen en stoffen interieur had gewild. Et voila: De demo auto als plukauto :-))

Ik zal er nog eens rustig over nadenken.

Met vriendelijke groet,

Tom***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Als dezelfde auto eerder met stoffen bekleding en halogeen-koplampen geadverteerd stond, kan het zijn dat ze stoelen en koplampen hebben omgebouwd. Mogelijk om de auto, die al ver op weg was als 'winkeldochter', aantrekkelijker te maken.