Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweede hands auto gekocht met Olie verbruik probleem

Vraag gesteld door stevenrf op 1 mei 2018

Ik heb in Maart 2018 een Audi A4 2.0 TFSI uit 2011 gekocht van een BOVAG garage inclusief 12 maanden garantie. De auto was van eerste eigenaar en heeft een normaal ingevuld onderhoudsboekje. Nu bleek al vrij snel (na 1000 km) dat de auto enorm veel olie verbruikt. Huidige meting geeft ongeveer 1 liter op 600 km. Wat zijn mijn rechten en hoe kan ik dit probleem het beste te lijf gaan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht onlangs een Audi met een overmatig hoog olieverbruik.

Dit type motor heeft wel nadrukkelijk de beruchte reputatie een grootverbruiker aan olie te zijn. Feitelijk is dit een constructief probleem dat eigenlijk fabrieksmatig al aanwezig was. Vanaf zo'n 60.000 km loopt het olieverbruik dan dramatisch op.

U heeft garantie op de auto en dit verbruik is overduidelijk een gebrek. Een definitieve oplossing voor dit probleem moet gezocht worden in zuigers en zuigerveren. Er zijn specialisten die hier min of meer dagwerk aan hebben maar het is uiteraard aan de leverende garage hoe men dit probleem gaat oplossen.

Want formeel moet u de garage de gelegenheid geven dit gebrek op een redelijke termijn duurzaam te herstellen. Ik weet niet of de garage inmiddels dit hoge verbruik ook heeft kunnen vaststellen door zelf nu en dan te peilen. Anders zou u kunnen afspreken dat gezamenlijk te doen bij de garage, iedere 1000 km. Dan zou na 'n paar keer peilen het toch duidelijk moeten zijn dat er sprake is van een buitensporig hoog verbruik.

U zou nog kunnen overwegen een in gebrekenstelling te richten aan de verantwoordelijke garage. Zie voor alle info over ons Stappenplan klachten na aankoop