Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afstelling van autoverlichting lijkt vaak niet goed. Wie controleert dit?

Vraag gesteld door een ANWB lid op 23 oktober 2019

Het valt mij op, aangezien ik veel vroeg in de ochtend en in de avond onderweg ben, dat er best veel auto’s met verkeerd afgestelde verlichting op de weg zijn. Of dit door verkeerd herstel na schade, verkeerde afstelling door de eigenaar of iets anders komt, dat laat ik in het midden. 

Wordt hier tijdens APK-keuring op gecheckt en controleert de politie hierop?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U schrijft over auto's met verkeerd afgestelde verlichting. U vindt dat irritant en daarmee bent u niet de enige want felle verlichting, vaak veroorzaakt door verkeerde afstelling, staat op nummer twee in de autoverlichting ergernissen top 3.

Verblinding

Verblinding kan al veroorzaakt worden door een te hoog ingestelde bundel (handmatig in te stellen vanaf het dashboard) in combinatie met een beladen auto. Lampjes worden ook wel eens verkeerd gemonteerd.

Verkeerd afgesteld licht

Bij de APK wordt onder andere gecontroleerd of de afstelling van de verlichting voldoet aan de gestelde eisen. De politie kan ook optreden tegen verkeerd afgestelde verlichting. Ook is het raadzaam de verlichting even te controleren als er seintjes van tegenliggers komen.

Wie in het donker of bij slecht zicht te maken krijgt met een kapotte lamp, kan daarvoor de Wegenwacht inschakelen.

Felle koplampen

Uit een ANWB onderzoek blijkt dat koplampen steeds feller worden. De ANWB gaat hierover in gesprek met fabrikanten, overheid en haar zusterclubs.