Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur koppelingsset

Vraag gesteld door JWS83 op 12 juli 2017

De koppelingsset van onze auto (Citroën C5) is begin 2016 vervangen (KM stand 132.000). Nu (KM stand 142.000) wijst onze garage erop dat de koppeling zwaar gaat en dat er vervanging moet plaats vinden. Dat verbaast mij. De garage meldt dat slijtage nu eenmaal optreedt en meldt ook dat de garantietermijn is verstreken. Ik weet niet wat de fabrieksgarantietermijn op onderdelen is, maar uitgaande van 6 maanden kan dat kloppen. Echter, het lijkt mij niet conform ik mag verwachten van een koppelingsset. Heb ik gelijk en wat zou ik mogen verlangen van de garage? NB. Of ik de reparatie laat verrichten laat de garage geheel aan mij over, men "waarschuwt" alleen maar.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur van een koppelingsset.

Een koppeling is een aan slijtage onderhevig onderdeel. U heeft met uw 1e koppeling 132.000 km gedaan dus dat zou een redelijke verwachting zijn.

Het is niet duidelijk of de garage die constateert dat de koppeling zwaar gaat dezelfde garage is die de koppeling vorig jaar vervangen heeft. U moet terug naar de garage die de koppeling vervangen heeft.

U schrijft dat de koppeling zwaar gaat. Er zal eerst gekeken moeten worden wat de oorzaak is dat de koppeling zwaar gaat en of er een verband is met de eerder vervangen koppeling.

Op onze website vindt u een stappenplan geschil na reparatie en onderhoud.***

Reactie van JWS83:

Bedankt. De garage heeft inmiddels laten weten dat de koppelingsset, die de garage vorig jaar vervangen heeft, inderdaad niet al na 10.000 km zwaar mag aanvoelen en dat er dus iets mis is. De vraag is alleen wat. Men gaat het onderzoeken (op eigen kosten).