Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kapotte oliekoeler opel mokka na 46000km/2, 5 jaar oud

Vraag gesteld door nk21 op 16 mei 2018

Ik heb last van stank in auto... bij controle garage blijkt dit de oliekoeler te zijn die stuk is...ik vind dit te snel binnen 2 1/2 jaar/46000 km en beroep me op non conformiteit.
Is dit reëel in uw ogen en zo ja hoe pak ik dit aan naar garage toe?


Met vriendelijke groet,
Norbert Klijn

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De oliekoeler blijkt na 2 1/2 jaar defect.

De belangrijkste vraag is eigenlijk wat het gebrek is aan de koeler en waardoor ontstaan. Wanneer er géén externe oorzaak is zoals een lekkage veroorzaakt door iets van buitenaf zoals een steen of tak, dan is er sprake van een buitensporig defect. Dan moet u zeker aansturen op garantie en melden dat de genoemde oliekoeler non conform is. U had een langere levensduur mogen verwachten van wat mij beteft ten minste 10 jaar. MIsschien zou u nog akkoord kunnen gaan met een kwart van de kosten maar een volledige vergoeding is ook niet onredelijk. Mits er natuurlijk géén sprake is van een oorzaak van buitenaf. Dan is het puur overmacht waar niemand iets aan kan doen.

Mocht de dealer u geen redelijk voorsel willen doen, raadpleeg dan ons Stappenplan klachten na aankoop om misschien een iets formelere weg te bewandelen.