Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitkomst bandentest

Vraag gesteld door Delenny op 1 april 2019

Voor nieuwe banden laat ik me voornamelijk leiden door de Testberichten van de ADAC, dit omdat er ik regelmatig onderweg ben in Duitsland en dan lange afstanden rij vanwege familie. Hetgeen wat mij fascineert en vraagtekens doet oproepen is, waarom zit er soms zoveel verschil tussen dezelfde band afhankelijk van de diameter, breedte en hoogte? Ja ik kan begrijpen dat dit invloed erop kan hebben, maar dat dit zo extreem is vind ik toch behoorlijk bijzonder. Zelf rijd ik een skoda fabia combi uit 2011 met bandenmaat 185 60 r15.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom er in banden testresultaten soms zo'n verschil kan zijn bij een andere maatvoering.

Bandenfabrikanten werken met zogenaamde ontwikkelingsmaten, in die dimensie ontwikkelen ze een band. Vervolgens verkleinen en vergroten ze die band voor andere maten maar het kan wel eens voorkomen dat er daarbij wat eigenschappen verloren gaan, dus minder goed werken in de andere maat. Vergelijk het eigenlijk maar met een foto die je onder het kopieerapparaat gaat vergroten of verkleinen, er kan dan wel eens wat scherpte of diepte verloren gaan. Bij een concurerend merk kan bij een andere maatvoering om dezelfde reden er betere testresultaten geboekt worden en daarom hoger eindigen in de test. Dat kan soms best opmerkelijke verschillen geven. Dat is dan ook de reden dat er gevarieerd wordt in de maatvoeringen wanneer er banden getest worden. Het doel is natuurlijk representatieve, courante maten te testen en niet te beperken tot één maat.

De Zomerbanden test 185/65 R 15 H is voor u de meest representatieve en actuele test om daar uw bandenkeuze uit op te maken. Het verschil in de hoogte/breedte verhouding zal niet noemenswaardige van invloed zijn.