Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remmen ruiken na gebruik

Vraag gesteld door JDG82 op 4 oktober 2018

Wij zijn gister door een bergpas in Oostenrijk geweest. Nu was het naar beneden steiler dan gedacht en moesten we veel bij remmen. Daarna gaven de achterremmen een geur af. Dus we zijn gestopt en hebben de remmen laten afkoelen. Vandaag hebben we de auto getest of de remmen nog werken. ( wij dachten namelijk gelijk aan oververhitting) en de remmen werken nog perfect. Zowel langzaam remmen als plots remmen is geen probleem. Alleen de remmen ruiken wel elke keer na gebruik. Kan dit kwaad? En kunnen wij zo naar huis rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het remsysteem.

Bij het afdalen is het advies zo veel mogelijk af te remmen op de motor door de juiste versnelling te kiezen om daarmee de remmen te ontzien. Wellicht heeft u dat ook gedaan maar kan bij een fikse afdaling bijremmen soms onvermijdelijk zijn. Het advies is dan om vooral kort en stevig te remmen om de vaart er flink uit te halen. Langdurig continu bijremmen levert in de regel meer warmte ontwikkeling op. Maar er hoeft niks verontrustends aan de hand te zijn wanneer u eenmaal beneden de geur van remvoering ruikt. Uiteindelijk is dat onder die omstandigheden een normaal verschijnsel. Maar zoveel mogelijk anticiperen ter voorkoming is wel het advies. Wanneer je veelvuldig moet bijremmen kan één versnelling terugschakelen heel veel helpen. Vaak is de gekozen versnelling berg op ook de beste versnelling berg af.

U geeft aan verder niks te merken aan het remsysteem. Wanneer de remmen wezenlijk overbelast zouden zijn geweest had u dat vast gemerkt. In het ergste geval kan immers de remdruk (deels) wegvallen. Het lijkt er dus op dat de remmen ongeschonden uit de strijd zijn gekomen en ruikt u wellicht af en toe nog wat remstof.

U zou ter controle aan de achterwielen kunnen voelen of deze na een normale rit buitensporig heet worden. Dat zou kunnen duiden op een rem die blijft hangen. Wanneer dat niet het geval is lijkt mij het remsysteem in orde en wens ik u een veilige rit huiswaarts.