Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is er een verschil tussen de rode en de zwarte startkabel?

Vraag gesteld door Startkabel op 7 maart 2018

Ik vraag mij af of er een verschil is tussen de rode en de zwarte startkabel. Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen.
Maar waarom is dat zo?
Beide kabels zien er (los van het kleurverschil) hetzelfde uit en het draad is in beide gevallen even dik. Dus naar mijn idee moeten beide kabels voor zowel de plus als de min polen te gebruiken zijn, zolang er maar 1 kabel van plus + naar + wordt gekoppeld en 1 kabel van - naar - .
ik ben benieuwd naar het antwoord en de uitleg. Alvast dank!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kleur van de startkabels.

Het verschil is niks meer dan de kleur van het isolatiemateriaal en de klemmen. Maar er zijn nu eenmaal standaardiseringen zoals o.a óók de kleur van een aarde- of fasedraad van de bedrading thuis of de trekhaakaansluiting van een auto.

Twee startkabels kunnen best allebei rood of zwart zijn of onderling verwisseld worden. Zo lang deze maar op dezelfde pool wordt aangesloten. Maar deze kleurafspraak is toch wel handig, zodat iedereen weet dat zo lang je zwart voor massa gebruikt en voor rood de plus, het zo niet mis kan gaan. Want sluiting, zeker bij de moderne generatie canbus auto's, kun je maar beter voorkomen dan genezen.

Zie veer meer info Alles over starthulp geven.***

Reactie van Startkabel:

Beste Jos,

dank voor uw snelle reactie.

Toen ik bezig was met het aansluiten van verschillende vd draden kwam ik op deze vraag uit. Dus mooi dat daar juist door u de link mee is gelegd.

Hatsikidee, de ANWB is oké!