Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar moet ik op letten bij het kopen van een gebruikte auto? In dit geval toyota yaris, automaat, bouwjaar 2012

Vraag gesteld door Florbela op 17 juni 2016

Welke rapports/garanties zou ik moeten hebben?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt waar u op moet letten bij de aankoop van een gebruikte auto, en welke garanties wij aanraden.


Kiest u voor de meeste zekerheid dan is BOVAG-garantie een aanrader.
BOVAG-garantie krijg je op occasions vanaf € 4.500,- of vanaf 35% van de cataloguswaarde. In de praktijk moet je de garantie vaak bijkopen. Als er geen BOVAG-garantie wordt afgesproken, dan moet er op de koopovereenkomst uitdrukkelijk schriftelijk vanaf worden gezien. Een voordeel van de BOVAG-garantie is de mogelijkheid om een geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

BOVAG-garages kunnen ook andere garanties afgeven. Vraag na wat de garantie inhoudt. Maak hier goede afspraken over en laat deze op papier zetten.
Garages die niet zijn aangesloten bij de BOVAG hebben vaak eigen garantievoorwaarden. Dit kan een beperkte garantie zijn, in duur of in onderdelen. Bijvoorbeeld alleen 2 maanden of alleen op het 'draaiend gedeelte' of op 'motor en versnellingsbak'. Informeer altijd naar de garantie en zet de gemaakte afspraken op papier.

Bij de aankoop van een auto zijn er meer dingen waar u op kunt letten. Wij hebben een paar punten op een rij gezet op anwb.nl waaronder een 11-stappenplan.
Het artikeltje Klachten na aankoop is een aanrader om vóór aankoop al voorbereid te zijn.
De Toyota Yaris tenslotte hebben wij als occasion getest.