Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kortstondig hoog dieselvebruik tijdens rijden

Vraag gesteld door vragenstellerBM op 19 juli 2018

Geachte heer/mevrouw,

Gedurende het rijden met mijn Ford Fiesta 1.5 TDCI uit 2015 merk ik af en toe dat het brandstofverbruik volgens de actuele verbruiksmonitor ineens omhoog schiet. Ik rijd bijvoorbeeld 40 km op de snelweg met een verbruik van ongeveer 4.2 liter/100 km. Soms gaat het verbruik dan ineens voor 10 seconden omhoog naar 9.1l/100km zonder dat ik omhoog rijd of dat er een windvlaag is..Ik voel dat ook aan de motor. Hij houdt niet echt in, maar je merkt wel iets aan de motor dat hij ineens meer verbruikt.

Heeft iemand een idee wat dit is en of ik hiermee langs de garage moet?

Alvast dank.Met vriendelijke groet,B

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De boardcomputer van uw Ford Fiesta diesel geeft soms een hoog verbruik aan, zonder een duidelijke aanleiding.

Zeer waarschijnlijk is de motor op dat moment bezig met regeneratie van het roetfilter. Als daarin teveel roet zit opgehoopt wordt dat door het motormanagement via sensoren vastgesteld. Tijdens de regeneratie wordt de temperatuur in de uitlaat (en het roetfilter dat zich daar bevindt) verhoogd, zodat roet in het filter alsnog kan verbranden.

De temperatuurverhoging wordt bereikt door extra dieselinjecties in de motor. Dat kan het kortstondig hoge verbruik verklaren. Het is ook aan de motor 'voelbaar' als de regeneratie bezig is.