Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kom ik er achter of de trekhaak van een occasion (die ik overweeg te kopen) geschikt is voor een fietsendrager met 2 e-bikes?

Vraag gesteld door Pieter1 op 9 september 2015

Ik ben er inmiddels achter dat de dealers en de trekhaakfabrikanten voor hetzelfde type auto verschillende toegestane kogeldrukken hanteren. Dus hoe moet ik dit beoordelen vóór de koop?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het gaat er om wat de door de autofabrikant voorgeschreven kogeldruk is. Met vermelding van merk, type en bouwjaar kom ik daar wel achter. Maar wat er op de kogel mag hangt niet zozeer af van de trekhaak, maar de toegestane kogeldruk van de autofabrikant.***

Reactie van Pieter1:

Bedankt voor dit antwoord. Het betreft een Toyota Auris bouwjaar 2011***

Reactie van Jos van der Drift:

Het is niet duidelijk of het om de Auris Hybrid, diesel of benzine uitvoering gaat. In ieder geval is de toegestane kogeldruk voor een Hybrid 0 en voor de benzine en diesel uitvoeringen 55 kg. Met twee e-bikes en het gewicht van de drager komt u vermoedelijk uit op meer dan 60 kg. Ook wanneer de trekhaakfabrikant bijvoorbeeld 75 kg opgeeft, mag u formeel de opgegeven kogeldruk van de autofabrikant niet overschrijden. Bij de aanschaf van een occasion moet u dus informeren naar de toegestane kogeldruk en is de trekhaak ondergeschikt.