Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluids niveau Ford C-Max 1.5 eco boost Benz. Titanium met Automaat

Vraag gesteld door jspm op 9 februari 2017

De garage Ardeo heeft geen bovengenoemde automaat voor een proefrit, wel een
1.5 Focus. Jaren geleden 1995 heb ik zonder proef te rijden in de te kopen auto (Opel Astra Sport 1.8 Stnwg) deze gekocht en na aankoop viel het geluids niveau erg tegen, vandaar dat ik huiverig ben om on "gehoord" een nieuwe auto te kopen, het zijn toch een paar centen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar het geluidsniveau van de Ford C-Max eco.

Onze voorkeur gaat uiteraard altijd uit naar een proefrit overeenkomstig de mogelijk aan te kopen auto. U gaat nu de koop feitelijk baseren op een auto met een andere carrosserievorm, een hatchback naast een MPV.

Een aankoop vanuit het verleden is min of meer het bewijs dat er zekere risico's zijn. Ik denk dat een dealer bereid is meer moeite te doen om desnoods via een collega dealer of importeur wel een gelijkwaardige auto te regelen wanneer je de koop daarvan duidelijk laat afhangen. Het aanbieden van een ''gewone'' Focus is natuurlijk de weg van de minste weerstand met de hoop dat daarmee de koop óók beklonken kan worden.

Natuurlijk zijn er overeenkomsten en staat de C-Max op het zelfde onderstel en kan ik me niet voorstellen dat de twee modellen met in beide gevallen uitstekende kritieken u zullen tegenvallen. Maar het blijft tóch veel geld en je feitelijk toch niet weet waar je voor tekent. Misschien dat u tóch uw poot moet stijf houden en er op staan met een C-Max te willen proefrijden. Desnoods handgeschakeld. Na de koop sta je machteloos wanneer er toch tegenvallende trekjes blijken te zijn.

Ik denk eerlijk gezegd wel dat met een proefrit in de C-Max de koop snel beklonken zal zijn, omdat deze motor bekend staat als een ''rustig lopende en krachtige motor''.***

Reactie van jspm:

Geachte heer Van der Drift,
De Ford Focus die de garage mij aanbied voor de proefrit is een 1.5 met automaat, misschien dat dit gegeven uw antwoord kan nuanceren?
Motor en versnellingsbak (automaat) zijn dus het zelfde, alleen de carrosserie is anders.
Gaarne uw reactie.
jspm***

Reactie van Jos van der Drift:

De motorisatie en transmissie zijn overeenkomstig dus wat dat betreft is een proefrit met de Focus zeker functioneel.

Wat blijft is het verschil in carrosserievorm waardoor er een onderscheid is in zitpositie en zicht rondom. Dat kunt u uiteraard ook bij een showroomauto uitproberen. In een dynamische situatie kan een MPV de neiging hebben een fractie meer over te hellen in bochten en kan een hogere carrosserievorm iets ontvankelijker zijn voor windgeruis. In een rijdende situatie kan het rijgedrag toch net iets anders afgestemd zijn dan wellicht ook een wat lichtere Focus. Ik wil dus nogmaals het standpunt benadrukken; weet wat je koopt door zoveel mogelijk met de gewenste auto te rijden.

Ik realiseer me ook dat dit soms praktisch niet haalbaar is. Ik denk wel dat wanneer transmissie en motorgeluid de belangrijkste criteria zijn u een betrouwbare indruk krijgt bij de Focus en weet bijna op voorhand dat de C-Max dan géén teleurstelling zal zijn. Het is dus niet helemaal appels met peren vergelijken maar wel twee verschillende auto's, van dezelfde familie maar met een andere identiteit.