Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bestellen van milieusticker voor nieuwe auto

Vraag gesteld door luava op 1 maart 2018

Ik moet een nieuwe auto kopen (mijn huidige, diesel met milieusticker duitsland) wordt hiervoor vervangen. Een milieusticker voor Duitsland heb ik nodig i.v.m het regelmatig naar de duitse steden af te reizen. Nu ik een andere auto aan moet schaffen moet ik ook weten of deze in aanmerking komt voor een milieusticker. Hoe kan ik dat van te voren weten? Of is het op goed geluk? Er is wel een site waar je ze op kan bestellen en die meteen aangeeft of je wel of geen sticker krijgt. Maar deze site lijkt me niet betrouwbaar. Op mijn vorige auto kon geen milieusticker maar als ik het kenteken intoets op de betreffende site dan had het wel gemogen. M.i. i dat dan niet echt betrouwbaar.

De volgende auto gaat naar aller waarschijnlijkheid een Toyota Prius worden, van 2009/10/11. Hybride dus benzine en elektrisch.

Ik hoop dat iemand mij hierin de weg kan wijzen voordat ik een auto aanschaf die Duitsland (steden) niet in mag.

Alvast bedankt

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De groene Milieusticker wordt afgegeven aan:

  • Voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2005;
  • Voertuigen die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 en Euro-5;
  • Voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-3.

Over het algemeen ontvangen voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2005 een groene milieusticker. Leverde de fabrikant echter al in deze periode het voertuig af met een motor in een hogere emissieklasse, dan is deze op het voertuig van toepassing.

Voor dieselmotoren gaan er waarschijnlijk dingen veranderen. Ook voor benzine-auto's kunnen in de toekomst de regels worden aangescherpt. Met een benzine of hybride auto jonger die aan Euro-5 voldoet (in ieder geval alle benzine-auto's na sept 2009) is niet te verwachten dat de toegang tot de milieuzones u de komende jaren wordt ontzegd.