Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klapperend geluid voorzijde auto.

Vraag gesteld door Sousafoon op 16 augustus 2017

Ik heb een Mercedes C-180 van 2009. Sinds 1 1/2 jaar hoor ik, wanneer ik over een klinkerweg rijd, een klapperend/bonkend geluid aan de voorzijde. Het lijkt, dat het bij de wielen of ophanging vandaan komt. Ik ben naar 3 garages geweest. Alle drie hebben onderzoek gedaan. Alle ophangingen, stabilisatorstangen, stuurstangen etc. vertonen geen speling. Alles ziet er goed uit. Zij weten eigenlijk niet waar het geluid vandaan komt en wat de oorzaak is. Eén van de garages deelde mee, dat het hoogstwaarschijnlijk de schokdempers zijn waar iets in los zit. Advies: schokdempers vervangen en het euvel zou over zijn. Vervolgens informatie ingewonnen bij een schokdemperbedrijf en die deelde mee, dat het de schokdempers niet kunnen zijn, omdat die olie geveerd zijn. Het geluid is zeer irritant en ik wil het graag (laten) oplossen. Mijn vraag is dan ook: wat is de oorzaak van het geluid en kunnen het de schokdempers zijn?
Bij voorbaat dank.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Drie garages hebben uw Mercedes C onderzocht op een bijgeluid aan de voorkant, wat hoorbaar is als u op een oneffen wegdek rijdt.

Het lastige is dat een garage de auto op de brug moet beoordelen in statische toestand, dus stilstaand. Delen van de wielophanging kan je op die manier uitsluiten, maar dan blijven er een handjevol veroorzakers over.

Het geluid is op de brug niet waar te nemen en speling moeilijk te voelen. Al rijdend is het geluid wel te horen maar niet te lokaliseren. Een schokdemper-testbank, waarbij de voorwielen met verschillende frequenties in trilling worden gebracht, zou kunnen helpen. Als het bijgeluid daarmee 'op te roepen' is, kan de monteur mogelijk beoordelen waar het geluid vandaan komt.

Het geluid zou door de schokdempers veroorzaakt kunnen worden, als er in de eerste aanslag wat ruimte zit. De veerpootlagers zouden ook de boosdoeners kunnen zijn, maar dat is op de brug niet goed vast te stellen. Diagnose naar een bijgeluid kan soms een gok zijn, waar preventief onderdelen worden vervangen in de hoop daarmee het euvel op te lossen. Een motorsteun, baksteun en stuurhuis kan ook bijgeluiden geven.