Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oud en weinig km of nieuwer en veel?

Vraag gesteld door JoM op 23 november 2017

Wij zijn op zoek naar een zuinige auto, liefst diesel, met airco en gewicht onder de 1150 kg. Ons budget is rond de 5000 euro. Als je hiermee een occasion zoekt, is het dan slim om een oudere auto met weinig km te kopen of juist een nieuwere met meer km?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U zoekt een andere auto en vraagt of u beter een oudere auto met een lage kilometerstad koopt, of een jongere auto met meer kilometers.

Beide zijn relevant, en voor beide is wat te zeggen. Een jongere auto, dus de nieuwere generatie van een bepaald model, is meer doorontwikkeld. De veiligheid is beter dan van auto's die jaren ouder zijn. Dat zit zowel in de kooiconstructie als in de veiligheidsvoorzieningen, waarvan ESP/ESC wel de belangrijkste is. Een twee jaar jonge diesel met 100.000 aan warme snelwegkilometers op de klok kan in goede conditie zijn en nog jaren mee gaan.

Maar voor de betrouwbaarheid en technische levensduur is de leeftijd van een auto minder belangrijk dan de kilometerstand. De motor en de hele auto slijt meer van het rijden dan van het stilstaan. Roest is tegenwoordig het grote probleem niet meer. Dus als u binnen een bepaald budget en voertuigmassa een goeie auto zoekt, kan zou ik in de zoekcriteria op de occasionsites de kilometerstand in eerste instantie toch beperkt houden en gaan kijken wat de resultaten zijn. Het mooist is een goed compromis: niet te oud, niet teveel gereden.