Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bouwjaar auto, door verkopende bovag garage aangegeven, klopt achteraf na de koop niet met werkelijke bouwjaar. Mag dit?

Vraag gesteld door EdBo op 19 juli 2016

ik heb in november 2015 een VW Caddy gekocht, waarbij werd aangegeven door de Bovag garage dat het bouwjaar 2009 is. Dit staat ook zo op de aankoopbon. Ik ben vandaag bij een vw dealer langs geweest om een onderdeel te bestellen en die zien in hun systeem dat de auto een bouwjaar van 2007 heeft. Ik voel mij dus bedonderd. De auto is gewoon 2 jaar ouder dan bij de koop is aangegeven. Op het kentekenbewijs staat dat de eerste registratie 20-07-2009 is. Maar dat is natuurlijk wat anders dan het bouwjaar. Ik heb destijds nog geprobeerd de gegevens te checken op de site van het RDW, maar omdat het een bedrijfswagen is werden er geen gegevens getoond aan mij als particulier. De aankoopprijs had dus aanzienlijk lager moeten zijn als in mijn geval. Kan ik de garage aansprakelijk stellen en geld terug eisen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft in 2015 een auto gekocht met een datum 1e toelating 20-07-2009. De werkelijke bouwdatum blijkt in 2007 te liggen en u vraagt zich af of u iemand aansprakelijk kunt stellen.

Auto's en zeker bestelauto's worden vaak op voorraad geproduceerd en worden dan pas later verkocht. In Nederland wordt de datum 1e toelating gezien als bouwjaar, ook als de auto eerder geproduceerd is.

De werkelijke productiedatum is uitsluitend bij de producent bekend en is dus ook niet bij de RDW te achterhalen.

Als er geen modelwijziging geweest is tussen productiedatum en datum 1e toelating is er dus volgens de regels gehandeld en was de aankoopprijs voor wat betreft het bouwjaar correct. De auto is op dit moment ook niet minder waard.

.