Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf zuinige gezinsauto

Vraag gesteld door Zuinig en onderhoudsarm op 23 augustus 2018

Goedemorgen,

Wij verwachten ons 2de kind en zijn op zoek naar zuinige, onderhoudsarme gezinsauto tot 15.000 euro met min 410 l aan laadruimte. Milieubewust zijn we ook, daarom vinden wij het energielabel B het minimale vereiste. Initieel had ik mijn oog op de huyndai i30 1.6 gdi laten vallen. Jammer, te weinig laadruimte. Hetzelfde met een seat leon 1.2 tsi.

Nu zijn we een seat ibiza 1.2 fr station op het spoor maar werd ik door een collega gewezen op de top 20 lijst van de Consumentenbond van de meest onderhoudsvrije auto van 2017. Seat scoort er niet goed op. Zie ik een mogelijkheid over het hoofd?

Mazda 3 is te duur en Skoda Fabia ons te basic. Toyota auris is niet zuinig en vervuilt het milieu aanzienlijk meer dan de concurrentie. Ons erbij neerleggen dat een seat ibiza station in deze prijzenklasse de beste keus is of hier nog een gouden tip?

Trouwens, bij de testritten blijkt de ibiza station niet zuinig zoals in theorie aangegeven. 5 l op 100 km beloofd. In theorie 6.8-7l?

Alvast dank voor het meedenken!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een geschikte gezinsauto die voldoet aan de gestelde eisen.

De Aziatische merken hebben zoals de Consumentenbond ook meldt de meest betrouwbare reputatie. Dat kan een belangrijk criterium zijn in de zoektocht naar een andere auto. Ik begrijp dat dit óók voor u een zwaarwegende factor is.

Toch wil ik de Seat Ibiza fr Station, ondanks de minder goede betrouwbaarheids reputatie, niet zomaar van uw lijstje schrappen. Het gaat in uw geval om een jong exemplaar van een generatie waarbij bepaalde problemen uit het verleden feitelijk niet meer voorkomen.

De keuze voor een andere auto gaat toch meestal wel gepaard met minimaal één compromis. Wat de Ibiza betreft denk ik dat betrouwbaarheid en brandstofverbruik tóch de moeite waard zijn om op dat gebied wat water bij de wijn te doen. De auto heeft zeer goede stabiele rijeigenschappen met een strak sturend onderstel. Eigenschappen die bij de Aziatische merken vaak wat minder goed verzorgd zijn. Als alternatief voor de Ibiza zou ik nog de Skoda Rapid Spaceback willen noemen die met een iets langere wielbasis wellicht nog wat meer comfort biedt. Wat mij betreft als compacte gezinsauto een onderschat alternatief die misschien aan uw aandacht is ontsnapt.

Ik begrijp dat u de Hyundai I30 ook nadrukkelijk in beeld was maar afvalt vanwege te weinig laadruimte.De Wagon versie biedt wel de noodzakelijke ruimte zoals ook bij de Kia variant, de Ceed SW die in grote lijnen overeenkomt met de I30.

Wat brandstofverbruik betreft wil ik u vooral wijzen op de CO2 uitstoot en wat minder nadrukkelijk het brandstoflabel. De afmetingen van het voertuig zijn daarin ook een bepalende factor waardoor nog weleens een scheef beeld kan ontstaan. Een nét iets grotere auto kan een gunstiger label hebben dan een die een fractie kleiner is terwijl deze wel een lagere CO2 uitstoot heeft. En de fabrieksgetallen zijn per definitie niet praktijk gerelateerd. Daarom het advies te vergelijken op basis van het werkelijke verbruik. Zie daarvoor de website Werkeijk verbruik.