Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximum massa paardentrailer

Vraag gesteld door ACFvG op 1 oktober 2018

---- Mijn vraag -----

Wat mag een auto nou precies trekken?
Wordt er gekeken naar de max toegestane technische massa van de aanhangwagen op papier of het daadwerkelijk gewicht van de aanhangwagen met lading op het moment van rijden?
Ik heb een paard en rij met een 2-paards trailer die 900 kg weegt. Mijn paard weegt rond de 450 kg. Mijn auto mag max 1800 kg trekken. De trailer heeft een max laadvermogen van 2400 kg. Ik heb een BE rijbewijs.
Ik heb de wetstekst art 5.18.18a nagekeken. Daarin staat als ik het goed lees dat de totale WERKELIJKE massa van de aanhangwagen de max (technisch) toegestane te trekken massa niet mag overschrijden?
Maw een auto die op kenteken 1800 kg mag trekken mag een trailer van 900 kg met max 2400 kg laadvermogen trekken als er maar minder dan 900 kg lading in zit? Klopt dit?
Vlg een vergelijkbare casus uit 2015 op de ANWB-site (met antwoord van de RDW) wel
https://www.anwb.nl/experts/auto/vraag/cb37aeeb-06f3-4cd8-85ab-12cf86e1c20e/maximum-massa-aanhanger ,
maar vlg het antwoord van de RDW dat ik kreeg moet ik de maximum massa verlagen. Is de regelgeving tussen 2015 en nu veranderd hieromtrent? Graag uw reactie om me e.e.a. te verduidelijken

----- antwoord RDW -----

Geachte mevrouw,
Hartelijk dank voor uw e-mail. Ik begrijp dat u wilt weten wat uw auto aan maximaal gewicht mag trekken.
Na controle van het het voertuig in het kentekenregister kan ik u melden dat de auto maximaal 1800 kg mag trekken. De aanhanger heeft een maximale massa van 2400 kg. Dat houdt in dat de aanhanger niet achter de auto gekoppeld mag worden omdat het maximale gewicht 600 kg te zwaar is.
Als u de aanhanger toch bij deze auto wilt gebruiken moet u het toegestane maximum gewicht (TTM) verlagen naar 1800 kg. Daardoor zal het laadgewicht 600 kg minder worden. Via deze link https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/aanhanger-of-caravan/wijzigen-of-restaureren/gewicht-van-uw-voertuig-wijzigen kunt u het gewicht van de aanhanger verlagen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de maximale massa van een paardentrailer en wat u met uw auto mag trekken.

De RDW heeft het mis. Er is tussen 2015 en nu niets veranderd.

Uw auto mag 1.800 kg trekken. Uw paardentrailer mag 2.400 kg wegen maar u belaadt hem tot maximaal 1.800 kg.

U overtreedt in dit geval geen enkele regel dus het is toegestaan.

Inderdaad heeft u wel een BE rijbewijs nodig als de op het kenteken vermeldde toegestane maximale massa van de auto plus de paardentrailer meer bedraagt dan 3.500 kg.