Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

welke olie?

Vraag gesteld door berti op 27 maart 2018

Mijn Volvo S60 van 2008 met 120.000km op de teller schrijft de volgende oliesoort voor: Visc. 0W30 kwal: ACEA: A5/B5.
1.Mijn nieuwe garage gebruikt echter 5W40 kwal. C30. Hierbij is mij gebleken dat bij extreem hoge temperatuur: buiten 35gr. met zware caravan in de bergen, er een lucht van verbrande olie in de auto te ruiken was.
2.Het jaar daarop weer bij mijn oude garage er 0W30 in gedaan. Onder dezelfde extreme omstandigheden nu GEEN lucht van verbrande olie.
3. Desondanks blijft de nieuwe garage mij 5W40 adviseren ivm met oudere motor en beter smeercapaciteiten.
Graag uw advies.

M.vr. gr.
Berti

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de geschikte motorolie.

De genoemde 0W30 is inderdaad formeel de voorgeschreven olie maar 5W40 is één van de alternatieven. Feitelijk is juist deze olie méér geschikt voor hogere buitentemperaturen.

Je zou in zekere zin kunnen zeggen dat de geur van olie eerder bij 0W30 opgemerkt zou moeten worden omdat deze juist dunner zal zijn bij dergelijke omstandigheden met misschien een geringe uitwendige lekkage of olieverbruik als gevolg. Dat zou u dan mogelijk kunnen ruiken. Maar met juist dikkere olie zie dus eerlijk gezegd daarom geen verband tussen de geur en olieviscositeit.

Een dikkere olie kan inderdaad soms een aanbeveling zijn bij auto's met een wat hogere kilometrage. Met 120.000 km op de teller zie ik daar niet direct de noodzaak toe maar gerelateerd aan het door u omschreven verschijnsel zie ik 5W40 niet als bezwaarlijk.***

Reactie van berti:

Hallo Jos,

Bedankt voor je antwoord. Deze heeft mij geheel gerustgesteld. Hierdoor kan ik weer met een gerust hart naar mijn nieuwe Volvo specialist. Ik kom hier graag, omdat mijn oude garage (dealer) er niets van bakte. De know-how van deze Volvo specialist blijkt veel groter dan die van de officiële dealer. (Bezuiniging?)
Nogmaals bedankt Jos.

M.vr.gr.
Berti