Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is aankoop geïmporteerde - Franse - 2e hands Auris zonder geschiedenis en onderhoudsboekjes verantwoord bij Toyotadealer Louwman?

Vraag gesteld door Mantova op 10 april 2018

Is aankoop geimporteerde - Franse - 2e hands Auris zonder geschiedenis en onderhoudsboekjes verantwoord bij Toyotadealer?
Opgave Toyotaverkoper: km teller: 69.000 km
Bouwjaar: aug. 2013
Via internet gezien: verval APK: 12-8-2017
Verkoper biedt: 2 jaar garantie en 2 jaar APK;

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er wordt u een occasion aangeboden die langs grijze import in Nederland is gekomen. De auto heeft eerder in Frankrijk gereden.

Er gaan veel auto's over en weer de grens over. Vaak is dat om fiscale redenen en prijsverschillen en tussen de landen lucratief.

Deze auto wordt aangeboden door een merkdealer. Natuurlijk is gezonde argwaan bij een import auto wel op z'n plek maar de officiële dealer zal zijn vingers niet willen branden aan een dubieuze auto. Ik ben wel van mening dat op één of andere manier de kilometerhistorie wel inzichtelijk zou moeten zijn. Ik kan me voorstellen dat bij inkoop of inruil van de betreffende auto de dealer óók op zeker is gegaan.

Via de tellerstandhistorie van de RDW (voorheen Nationale Auto Pas) gaat dat voor de periode dat de auto in het buitenland heeft gereden niet lukken, want de registratie gaat pas in op het moment dat de auto in Nederland in gebruik is genomen. Op een importauto rust dan al gauw de (terechte of onterechte) verdachtmaking van een teruggedraaide teller. Dat kan een reden zijn om minder te willen betalen voor een auto die in het buitenland heeft gereden, en dat kunt u gaan merken bij de inruil.

De onderhoudshistorie is belangrijk om te hebben en check ook of de auto die u wilt gaan kopen in het verleden geen schade heeft gehad.

Ook zonder bekende historie kan de aankoop verantwoord zijn in de zin van kwaliteit en juistheid van de verstrekte gegevens, ze zijn alleen niet te verifiëren voor u en voor de volgende eigenaar.