Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achterband zingend geluid

Vraag gesteld door aatalex op 1 mei 2017

Sinds enige tijd maakt mijn linker achterwiel een zoemend geluid wanneer ik boven de 70km per uur rijd. Inmiddels ben ik bij 2 garages geweest die in eerste instantie dachten dat het de wiellager betrof. Beiden hebben inmiddels aangegeven dat dit niet het geval is. Iemand die weet wat dit zou kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een zingend bijgeluid bij de achterwielen.

Een zingend, zoemend bijgeluid in de achterbanden duidt meestal op het verschijnsel 'gecupte' banden. Dat is een kleine afwijking in de slijtage van de profielblokken. Die slijten niet helemaal recht af, in de draairichting gezien. Op den duur vormt zich een zogenaamd zaagtandprofiel en dat veroorzaakt het bijgeluid.

Het ontstaat vooral bij de achterbanden van voorwielaangedreven auto's. Het is niet gevaarlijk, het bijgeluid is alleen niet prettig. De ene auto is er gevoeliger voor dan de andere. Ook rijstijl, uitlijning, bandenspanning en belading hebben invloed op het slijtagebeeld van banden. De remedie tegen cuppen is regelmatig (jaarlijks of bij elke winterbandenwissel) de voorwielen met de achterwielen (niet kruislings) te verwisselen***

Reactie van F62:

Een bandenspecialist weet ook welk merk banden meer of minder gevoelig is voor cupping. Het is ook mogelijk om de zaagtanden er af te laten slijpen, maar dat kost iets profieldiepte. Mijn advies is om bij nieuwe banden voor een merk te kiezen dat minder of niet gevoelig is.