Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

oude wagen weer starten na 3 maanden winterpauze

Vraag gesteld door Chyros op 28 februari 2018

Hoi,

Ik heb sinds vorig jaar een Audi 80 (B3) uit 1986 (benzine, handgeschakeld). Ik heb de oldtimerregeling dus heb hem ondertussen drie maanden niet gebruikt en wil hem dit weekend weer gaan gebruiken. Ik ben gek op die auto maar gebruik hem zeer weinig, het is meer een hobbyauto. Hij deed het op zich prima voor de winterpauze maar ik wil graag weten hoe ik hem het beste kan starten en waar ik rekening mee moet houden. Hij heeft ook een choke wat ik sowieso een nogal magisch ding vind - de fijne kneepjes daarvan weet ik nog niet precies. Hebben jullie nog tips om hem goed aan het starten te krijgen? Ik wil liever niet de wegenwacht hoeven bellen als ik hem zaterdag nodig heb :) .

Cheers,

Thomas

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe uw Audi te starten van 1986.

De auto zal het makkelijkst aanslaan met een goed geladen accu. Ik hoop dat de auto in een stalling heeft mogen verblijven met een drupellader om de accu in conditie te houden. Anders durf ik wel te voorspellen dat deze geen thuis geeft. Maar met een pittige startstroom, desnoods met behulp van een extra startaccu, zou u met volledig uitgetrokken choke kunnen starten. Niet pompen of half gas maar gewóón doorstarten.

Deze generatie beschikt al over elektronische ontsteking en verwacht ik dat er al snel een teken van leven zal zijn. Minuten lang doorstarten heeft geen zin, dan is er wezenlijk wel iets aan de hand. Maar na drie maanden is de kans best groot dat met de choke uit na 10-15 seconden starten de motor wel wil aanslaan. Succes of anders de Wegenwacht als redder in nood!***

Reactie van Chyros:

Beste Jos, bedankt voor het antwoord! Helaas heeft hij buiten moeten staan; aangezien ik geen plaats heb om hem binnen te zetten. De lichten gaan nog wel aan, dus er zit nog wel IETS aan lading in, maar ik weet niet hoeveel. Dus niet pompen, maar zo'n 10-15 seconden met volle choke laten ontsteken? Ik ga het proberen, bedankt!***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik verwacht dat na drie maanden de accu niet veel meer in huis heeft. Lampen branden dan altijd nog wel maar startstroom leveren is dan wellicht al snel op. De kans is groot dat er een starthulp gegeven moet worden met een andere auto. Zie onze info: Start je auto niet? Is de accu leeg? Alles over starthulp geven.