Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kun je bij een diesel de schade aan het roetfilter van korte ritjes compenseren door af en toe een lange rit en zo ja hoe vaak?

Vraag gesteld door dromer1967 op 5 februari 2018

Ik heb een dieselpersonenauto (bouwjaar 2010) met roetfilter. Ik begrijp dat een roetfilter niet kan regenereren als je een kort stukje rijdt. Dit gebeurt daarna automatisch wanneer je een langer stuk rijdt.

Nu rijd ik momenteel korte stukjes woon-werk. Ongeveer 5-10 minuten reistijd en 5 dagen per week. Het roetfilter kan dan dus niet genereren.

Kan ik dit nu in het weekend compenseren door bijvoorbeeld dan een rit van een uur te maken?

Zo ja:
-Hoe lang moet je rit dan zijn om effectief te zijn?
-Hoe vaak moet je dit dan doen? Een keer per week, per veertien dagen.. vaker.. minder vaak?

Ik wil voorkomen dat er schade aan de auto ontstaat of er dingen kapot gaan.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een diesel is eigenlijk niet geschikt om structureel zulke korte afstanden te rijden. U bent daarvan op de hoogte, zit nu even in deze situatie en vraagt of de 'schade' gecompenseerd kan worden met lange ritten.

Er zal niet direct schade optreden aan het roetfilter bij overwegend korte stukjes. Maar roet zal niet goed verbranden en dat kan op den duur verstopping geven en uiteindelijk is er kans op gevolgschade.

Het nadelige effect van korte stukjes kan worden gecompenseerd door te zorgen dat het roetfilter langere tijd op werktemperatuur komt. Een langere rit is al prima. Als de motor warm is kunt u ook een tiental/twintig minuten met een wat hoger toerental rijden, zeg rond de 3000. Er is geen regel voor óf het nodig is, en zo ja hoe vaak. Hou motorbelasting en toerentallen binnen de perken, maar hou de motor fit door hem af en toe te laten 'werken'.