Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Qashqai ruitenwissertrekstang

Vraag gesteld door Krekel66 op 30 juli 2018

Ik heb een Nissan Qashqai 1.6 Connect (J10) uit 2013. In april 2017 voor EUR 17.800 als occasion gekocht bij de lokale Nissan dealer, die deze volgens boekje ook in 2013 nieuw geleverd had. Tellerstand 82.000 km. Auto wordt volgens schema onderhouden, laatste beurt april 2018.
Dit weekend werkte ineens nog maar één ruitenwisser, gelukkig aan de bestuurderszijde. De andere kan vrij op en neer over de voorruit worden bewogen.
Vandaag de dealer bezocht, die constateerde dat er een breuk is opgetreden in de trekstang in het motorcompartiment. Deze schijnt bij dit model één geheel te zijn met de ruitenwissermotor. Hierdoor moet ook de gehele (!)ruitenwissermotor worden vervangen. Kosten incl (de)monteren maar liefst EUR 574, waarvan circa EUR 330 ex BTW voor het onderdeel. De baliemedewerker gaf aan dat dit zelden voor komt en moest het onderdeel ook bestellen.
Mijn vraag: mag een dergelijk euvel voorkomen bij een auto van deze nog jonge leeftijd, of is het een bij deze auto bekend gebrek? De dealer kan verder helaas niets voor mij doen ("Het is nu eenmaal de constructie van de auto") en adviseert mij een klacht in te dienen bij Nissan Nederland.
Bij voorbaat dank voor de reactie.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De trekstang van de ruitenwisser van uw Nissan Qashqai (2013) is onlangs defect gegaan. De ruitenwissermotor dient in zijn geheel te worden vervangen. U vraagt zich af de levensduur van een dergelijk onderdeel alsmede wat uw rechten zijn.

Levensduur ruitenwissermotor
Bij normaal gebruik en regulier onderhoud van de auto mag u verwachten dat een deergelijk onderdeel een autoleven lang.

Wettelijke garantie
Nu de ruitenwissermotor ondeugdelijk blijkt, maakt dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst (conformiteit art 7:17 BW).

Verkoper aanspreken
Voor een beroep op conformiteit dient u zich als consument de dealer hierop aan te spreken. De importeur is immers geen contractpartij.

Kosten reparatie
Indien sprake is van conformiteit komen de herstelkosten voor rekening van de verkoper op grond van art 7:21 lid 2 BW.

Geschillencommissie
Wanneer de aauto vorig jaar is afgeleverd inclusief BOVAG-garantie, kunt u een eventueel geschil ter beoordeling voorleggen aan de GEschillencommissie Voertuigen.

Stappenplan
Tot besluit adviseer ik u gebruik te maken van ons stappenplan Klachten na aankkop, teneinde goed beslagen ten ijs te komen.