Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies auto voor lange afstand werk

Vraag gesteld door togajuf op 13 juli 2015

Ik ga binnenkort 265 km per dag, 4 a 5 keer per week rijden voor het werk. Welke diesel raden jullie mij aan? Ik hecht aan een zuinige auto (verbruik en wegenbelasting en onderhoud/reparatie), uiterlijk zegt me niet (heel) veel, maar ik wil ook geen 'koekblik' / stadsauto / damesauto. Hij moet het gewoon altijd doen, niet te veel poespas, hoewel cruise control wel handig is. Verder moeten mijn twee kinderen er af en toe ook in passen. En de hond wellicht ook. Comfort is gezien de dagelijkse afstand ook wel een ding. Maximaal te besteden bedrag: cash 10.000 - 11.000. Occasion of toch maar nieuw (uitgestelde betaling zoals nu bij Opel)? Ik wil geen lening met rente afsluiten. Graag serieus advies.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Aanbod gebruikte dieselauto's
Er is op dit moment veel aanbod in gebruikte dieselauto's in het B-segment, dus de klasse van de Opel Corsa, Volkswagen Polo en Renault Clio. De compacte klasse is de stadsauto al ver ontgroeid en het bestverkochte segment op dit moment. Zo'n auto zou goed kunnen voldoen op de lange afstand. De totale autokosten liggen lager dan die van een grotere auto. Het grote aanbod (en daardoor redelijke prijzen) komt door het feit dat veel van deze auto's voorheen vrijgesteld waren van BPM en Motorrijtuigenbelasting. Toen dat voordeel werd teruggedraaid werd de diesel voor veel particulieren die weinig kilometers maakten niet meer rendabel, met inruil tot gevolg. Ook komen er veel auto's vanuit de leasemarkt op de occasionmarkt.

Drie- of viercilinder
Bekend zijn wellicht de Polo Bluemotion en de technisch verwante Seat Ibiza en Skoda Fabia, maar de driecilinder in deze auto's gooit wat roet in het eten voor wat betreft algeheel comfort. Maakt u in ieder geval een uitgebreide proefrit als u zich daarop oriënteert. Citroën, Opel, Renault, Fiat en Ford leverden mooier lopende viercilinders in respectievelijk de C3, Corsa, Clio, Punto EVO en Fiesta. Vooral de eerste twee worden veel aangeboden. Allemaal prima auto's met hun eigen karakter. De rijeigenschappen van de Ford Fiesta zijn nog vermeldenswaard, besturing en koersvastheid liggen op hoog niveau, wat op de lange rit meer rust geeft.