Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop dieselauto ivm milieumaatregelen grote steden

Vraag gesteld door Postbus152 op 27 februari 2018

Onze Skoda Fabia greenline (diesel) is van dec.2010. Eigenlijk willen we deze auto oprijden maar in Duitsland wordt gesproken over afsluiting van 70 steden voor diesels van voor 2015. Ook in Nederland hoor ik steeds meer van dit soort geluiden. Is het raadzaam over te stappen op een benzine/elektrische auto voordat diesels onverkoopbaar worden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De dieselauto ligt al een tijd onder vuur vanwege de luchtkwaliteit in de steden.

Recente ontwikkelingen in Duitsland hebben tot gevolg dat ook moderne dieselauto's straks niet meer overal mogen komen. Dat maakt de auto's voor minder mensen interessant, wat uiteraard zijn weerslag heeft op de waarde van dieselauto's op de tweedehands markt.

Voor wat betreft het milieu (luchtkwaliteit ter plaatse) zou de overstap naar een benzine, of beter, een nog minder vervuilende auto een goede stap zijn.

Kijken we alleen naar de kosten, dan zou ik niet overhaast de auto verkopen. Een plotselinge waardevermindering is geen probleem zolang u de auto gewoon blijft rijden. Pas op het moment dat u de auto verkoopt wordt de waarde omgezet in geld. Het kan best zijn dat het verlies op dit moment veel groter is dan later, als de auto door zijn hogere leeftijd toch al minder waard is geworden. De afschrijving gaat minder snel naarmate de auto ouder wordt.***

Reactie van wwddll:

Mag ik deze vraag doortrekken naar de caravan bezitters: auto's met diesel motor zijn nog steeds populair onder caravan bezitters.
Het mijden van stadscentra met milieuzones zal m.i. geen bezwaar zijn, maar lange ritten naar zuid europa etc zijn nog niet te doen met pure electrische auto's qua prijs al helemaal niet. Kan de anwb eens uitzoeken hoelang we nog op de grote wegen en buiten stads centra mogen rijden met auto's met diesel motor (ca. A of B)?
Ik overweeg een aanschaf van een auto met trekhaak i.v.m. mijn caravan.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

@wwddll:

U vraagt : "Kan de ANWB eens uitzoeken hoelang we nog op de grote wegen en buiten stadscentra mogen rijden met auto's met dieselmotor?"

De huidige milieuzones en plannen voor toekomstige milieuzones beperken zich vooralsnog tot de steden. We kennen geen (geplande) milieuzones buiten dichtbevolkt gebied.