Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik een Seat Althea 1.4 TSI 125 pk een tuning geven met een sjip

Vraag gesteld door jasmijn2@ op 24 november 2017

Ik wil in verband met het trekken van de caravan mij auto Seat Althea 1,4 TSI met een tuning meer pk geven . Heeft dit gevolgen voor de motor en het verbruik volgens de leverancier niet .IK hoor het liever van iemand met ervaring

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het chiptunen van uw Seat Altea.

Seat als fabrikant biedt tegenwoordig géén tunings mogelijkheden meer omdat dit niet meer past binnen het beleid van steeds meer emissie verlagende maatregelen. Wanneer u na chiptuning de prestatie van de auto nadrukkelijker gaat aanspreken, zal dat toch negatieve gevolgen hebben voor het verbruik. Wanneer dat echter incidenteel het geval zal zijn wanneer u bijvoorbeeld dit beetje extra nodig heeft voor de caravan, zal het meerverbruik op jaarbasis relatief wel meevallen. Voor de duurzaamheid van de motor verwacht ik dat bij normaal gebruik dat géén gevolgen hoeft te hebben.

Bij een bekende tuner zie ik een aanbod van 35 pk meer en 60 Nm extra aan koppel. Ik heb er vertrouwen in dat wanneer u met tunen daar binnen blijft, er bij normaal en gemiddeld gebruik geen gevolgen hoeft te zijn in de vorm van een nadrukkelijk hoger verbruik en motorische slijtage. Ik zou u wel willen adviseren de tuner voor te leggen hoe u na deze ingreep het beste de motor kunt belasten in combinatie met de caravan. Het kan zijn dat deze u adviseert met caravan wat meer in hogere toerengebieden te rijden voor minder inwendige belasting van motor én versnellingsbak.