Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hebben 18 inch banden een betere wegligging dan 16 inch banden?

Vraag gesteld door Nico1 op 14 juli 2015

Wegligging

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Inchmaat
De inchmaat van de velg (diameter, een inch is 2.54 cm) zegt op zich nog niet zoveel over de wegligging van de auto. Maar een grotere velg komt nooit alleen, en is dan onderdeel van een modificatie aan band en velg met (meestal) optische doeleinden.

Lagere band
Als er met behoud van de originele diameter van de band/velgcombinatie (een must) gekozen wordt voor grotere velgen, dan kom je dus automatisch uit bij lagere banden. Een lage band vervormt minder, dus dat komt de scherpte van de besturing ten goede. Tegelijkertijd gaat een lagere band altijd te koste van het veercomfort. Meestal wordt bij grotere velgen ook gekozen voor een bredere maat, inclusief een bredere band. Die heeft voor wat betreft grip, tractie en remweg alleen voordelen op een droog wegdek.

Bredere banden
Bij veel water op de weg en bij gladheid door sneeuw en ijs zijn bredere banden altijd in het nadeel. Let bij montage van andere velgen ook op de ET-waarde, dat is de afstand tussen het denkbeeldige middelpunt (in langsrichting gezien) en de plek waarop ze op de naaf worden gemonteerd. Die moet hetzelfde zijn als van de originele velg. Hoe groter de afwijking van de ET-waarde ten opzichte van het origineel, des te groter de verstoring in de zorgvuldig uitgepuzzelde geometrie, des te beroerder de auto gaat sturen.