Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

welke rolstoelbus

Vraag gesteld door WimvH op 7 november 2018

Ik ben bestuurslid van een vrijwilligers organisatie die een bus wil aanschaffen voor het vervoer van ouderen en mensen met een beperking. Uiteraard zie je het meest Mercedes Sprinter, dan een tijd niets, dan VW Crafter, Ford Transit, en Peugeot Boxer. Uitgaande van een jaarverbruik van max 20 à 30.000 km, welk merk is (los van commerciële overwegingen, maar puur technisch) dan aan te bevelen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over de aanschaf van een geschikte rolstoelbus.

Wat betrouwbaarheid betreft is ooit uit een Duits onderzoek gebleken dat in dit segment de Crafter en de Sprinter de meest betrouwbare bedrijfswagens zijn. Deze test lijkt me ook wel representatief waneer de basis van deze auto's ingezet gebruikt gaat worden voor gehandicapte vervoer.

Met name bij een wat langer geplande gebruiksduur wordt het verschil tussen de twee Duitse merken en de Franse varianten van o.a. Renault en Peugeot nog wat duidelijker. Van de Transit hebben we de indruk dat deze er zo'n beetje tussenin zit.

Dus wanneer u kijkt naar de technische duurzaamheid en betrouwbaarheid dan komen deze twee Duitsers daarvoor het meest in aanmerking. Wellicht dat u óók daarom de Sprinter zo vaak in het straatbeeld tegen komt voor dit soort doeleinden.