Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

Vraag gesteld door #Henk op 6 juni 2018

Wij willen een Nissan Qashqai 1.2 DIG-T aanschaffen van bouwjaar 2014 maar hebben twijfels of dit verstandig daar het een 1.2 motor betreft met een turbo in een SUV van bijna 1.300 kg.
Deze motor geeft nl hetzelfde aantal pk’s als de vorige modellen met 1.6 motor.
Dat we niet na verloop van tijd problemen krijgen met de turbo met name omdat de motor/turbo die in deze auto zit van Renault afkomstig is.
Verder vragen we ons af of het hebben van een caravan achter deze auto niet een te zware belasting is voor de motor en de turbo.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Is een gedownsizede motor, dus met kleine cilinderinhoud en turbo, een goede krachtbron als caravantrekker?

Op alleen de cilinderinhoud kunnen we sinds de toepassing van turbo niet meer afgaan. De 1.2-motor van de Qashqai is voorzien van een turbo. De turbo zorgt voor aanvoer van voldoende lucht, dus zuurstof, waardoor er ook meer brandstof kan worden geïnjecteerd. Uiteindelijk zorgt dat voor een hoger specifiek vermogen (vermogen per liter motorinhoud) en meer trekkracht, die bovendien al bij een lager toerental beschikbaar is. Dat maakt de motor soepel, er hoeft minder snel te worden teruggeschakeld. Dat zijn fijne eigenschappen voor een caravantrekker. Motoren met turbo doen het beter bij wegrijden vanuit stilstand op een helling.

Hou wel de motorbelasting in de gaten: probeer in ieder geval niet urenlang in een te hoge versnelling volgas te rijden. Hij gaat er volbelast niet zuiniger door rijden, terwijl extra slijtage en motorschade in de hand gewerkt wordt.***

Reactie van #Henk:

Bedankt voor uw snelle reactie echter is het me nog niet helemaal duidelijk in hoeverre het verstandig is of niet om een auto met turbo te kopen vwb de levensduur van de turbo icm gewicht auto/trekken van caravan. Mede omdat er een turbo van Renault in zit en ik hier slechte verhalen over hoor. Of ik dan misschien niet beter een 1.6 krachtbron kan nemen.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

De huidige turbo benzinemotoren van Renault blijken het juist erg goed te doen. Wij horen er in ieder geval geen klachten over de turbo.
Verder is de levensduur van de turbo nog het minst afhankelijk van voertuiggewicht. De 1.6 heeft meer slagvolume, meer koppel en vermogen. Daarmee gaat het trekken van een caravan weliswaar gemakkelijker, maar dat wil niet zeggen dat de 1.2 technisch ongeschikt zou zijn en vroegtijdig versleten is.***

Reactie van #Henk:

Bedankt voor uw (snelle) reactie.