Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

koppeling vervangen?

Vraag gesteld door lambda op 22 augustus 2016

een jaar geleden ben ik met mijn fiat doblo diesel uit 2005 met 144000 km op de teller naar mijn garage gegaan, omdat ik het koppelingspedaal zo diep moest intrappen.Kon niet afgesteld worden, beste was om drukgroep te vervangen. Nu, een jaar later, is de kwaal niet verergerd;
ik kan normaal rijden, alleen achteruit inschakelen moet met beleid gebeuren, maar dat was een jaar geleden eigenlijk ook zo. Wat is wijsheid; koppeling zo snel mogelijk laten vervangen, of doorrijden tot er echt problemen zijn?
kosten zijn tussen de 500 en 600 euro en ik heb het geld ervoor.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De drukgroep van uw Fiat vertoont volgens de garage slijtage, en dat merkt u aan het schakelgedrag. Om vloeiend de achteruit in te schakelen moet de koppeling helemaal vrijkomen, en dat gebeurt pas als u het pedaal helemaal tot op de bodem intrapt.
Met deze onvolkomenheid kan de auto best oud worden, maar het is wel uitstel van executie. Het is niet onverantwoord om met de vervanging te wachten tot de klachten verergeren, maar als de bak niet meer zonder kraken in zijn achteruit te zetten is, dan raad ik vervanging aan. Dat zou ik ook doen als u van plan bent met de auto een lange buitenlandse reis te maken.