Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Service lampje airbag brand

Vraag gesteld door RijdendeAutorijder op 19 april 2016

Sinds ik mijn raammechanisme van de passagierskant van mijn renault megane uit 2003 heb laten vervangen gaat het service lampje en het lampje van de airbag branden nadat ik de auto heb gestart. Om dit mechanisme te vervangen is deur aan passagierskant uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet.

Tevens hoor ik een klik beide deuren waarna beide lampjes gaan branden.

Ik ben van mening dat het aangaan van beiden lampjes een relatie hebben met het vervangen van het raammechanisme/in en uit elkaar halen van de deur.

Ik heb de garage gevraagd hier naar te kijken, echter is de monteur een andere mening toegedaan. Volgens hem heeft het vervangen van het mechanisme niets te maken met het branden van de lampjes. Ik moet een nieuwe afspraak maken en ook opdraaien voor de kosten.

Ik vind dit onterecht. Is er iemand die hier ervaring mee heeft of me kan adviseren wat te doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een brandend service- en airbaglampje na vervanging van het raammechanisme.

Storing
De link met deze reparatie zie ik eerlijk gezegd niet. Het zou wel kunnen dat de voorstoel verschoven is waaronder een kwetsbare airbagsensor stekkerverbinding onder de stoel vaak verantwoordelijk is voor deze storing. Deze klachten zie je dus vaak ná verstelling van de bestuurdersstoel. Bij het aangaan van de airbaglampjes zullen waarschijnlijk de portierssloten aangestuurd worden om indien nodig te ontgrendelen in een noodsituatie.

Herkenbaar gebrek
Vaak wordt de stekker aansluiting met elkaar doorgesoldeerd voor een duurzame verbinding. Een Renault dealer moet wel bekend zijn met dit toch redelijk herkenbare gebrek.

 


***

 

 

 

Reactie van RijdendeAutorijder:
Bedankt voor het antwoord Jos.

Ik was vooral op zoek naar feit of dit een relatie heeft met elkaar of niet.
Jouw antwoord zegt in principe van niet.

Overigens ben ik niet bij mij de Renault dealer geweest maar mijn lokale garage, waar ik normaliter heel tevreden over ben.

Kun je me overigens een indicatie geven van de door jou voorgestelde oplossing?
Mijn garage zei dat dit hem 2 tot 3 uur zou kosten om uberhaubt te kijken waar het probleem lag.

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Eigenlijk zou je om het goed te kunnen te kunnen beoordelen de stoel los moeten maken. Dat vraagt niet meer dan tien minuutjes. Vervolgens heb je goed zicht op de betreffende stekkerverbinding en is de diagnose misschien snel gemaakt. Het herstel is vervolgens ook geen grote ingreep. Misschien dat het alles bij elkaar anderhalf uur duurt om het herstelt te krijgen. In ieder geval kom je deze storing op internet veelvoudig tegen bij de Megane en is er een duidelijke relatie tot die stekker.