Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

boete uit italie na 360 dagen

Vraag gesteld door boete uit italie op 24 oktober 2017

Wij hebben een boete gekregen uit Italie. De overtreding is van 21 september 2016. De boete is verstuurd op 04 oktober 2017.
Het gaat om een snelheidsovertreding.
Dit is volgens mij na 360 dagen. Wat nu te doen? Ik vraag me ook af of de overtreding eigenlijk wel klopt.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U vraagt wat de mogelijkheden zijn nadat u een boete uit Italië hebt gekregen. Tevens vraagt u zich of de overtreding eigenlijk wel klopt.

Ik heb geen inzage in de bekeuring die u heeft ontvangen en kan dus niet beoordelen of de bekeuring klopt.

Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling van de overtreding. Het is echter onduidelijk is wat nu precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen.

De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

U heeft de boete meer dan 360 dagen na de datum van de overtreding ontvangen. U kunt dan ook bezwaar maken. Maar een succesvolle uitkomst op het bezwaar is onzeker. Het is namelijk niet duidelijk hoe de prefect/rechter hierover zal oordelen ofwel welke datum hij als uitgangspunt neemt: de datum van de overtreding of de datum van vaststelling van de identiteit van de overtreder. Bij ons is hierover geen (rechterlijke) uitspraak bekend. Het risico is dan dat u toch de, verhoogde, boete moet betalen.

Indien u bezwaar aantekent, moet binnen 210 dagen een beslissing worden genomen door de prefect/rechter. Deze termijn wordt vaak niet gehaald. In dat geval wordt uw bezwaar gegrond geacht en hoeft u de boete niet te betalen. Ook hier is er een risico dat u uiteindelijk toch moet betalen. Dit is het geval als er toch tijdig wordt beslist dat uw bezwaar ongegrond is. U moet dan het verhoogde boetebedrag betalen.

Meer informatie over een boete uit Italië kunt u lezen op onze website