Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moeten remschijven n 30.000 km afgevlakt worden?

Vraag gesteld door Veendorp op 3 mei 2018

Ik heb in oktober 2017 bij een Nissan dealer een Nissan X-Trail gekocht, van sept 2016, met 1 jaar Bovag garantie.
Nu trilt de auto bij afremmen, en geeft de dealer aan dat de remschijven afgevlakt moeten worden. Maar, dit valt volgens hen niet onder de garantie, want dit is gebruiksslijtage.
1) is het afvlakken van remschijven al noodzakelijk na 30.000 km? Is dat normaal?
2) Waarom geen garantie? Is dat zo?
Ik hoor het graag....

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of trillende remnschijven onder de garantie moeten vallen.

Het antwoord is ja. Zowel op basis van de Bovag garantie als fabrieksgarantie. Dit is niet te wijten aan gebruikersslijtage. Dan zouden trouwens de remblokken al eerder aan vervanging toe zijn. Maar een kromme remschijf valt niet onder de noemer van gebruikersslijtage, zeker niet bij een auto van nog geen twee jaar met 30.000 km op de teller. Ik denk een dappere poging van de dealer met een smoes onder de kosten uit te komen.

De oorzaak is vaak lastig. Het kan een spontane trilling zijn vanuit het materiaal zelf. Een plotselinge afkoeling van een remschijf die na bijvoorbeeld intensief remmen bloedheet geworden is kan een oorzaak zijn. Dat kan ook bij een vastgelopen rem het geval zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat de garage niets kan aandragen dat enigzins te maken heeft met verkeerd gebruik of normale gebruikersslijtage. U moet dus nogmaals aandringen op garantie en dat de afwijzing feitelijk nergens aantoonbaar op gebaseerd is.

Raadpleeg eventueel het Stappenplan klachten na aankoop om desnoods met een ingebrekenstelling de garage op z'n verantwoordelijkheid te wijzen.