Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine in dieseltank

Vraag gesteld door HJV1 op 18 maart 2018

Wij hebben gisteren in Duitsland per ongeluk benzine getankt in de dieseltank. En ook nog circa 50km gereden. Wij zijn afgesleept en hebben een huurauto meegekregen.
Hoeveel schade kan dit veroorzaken?
Waarom zijn niet in alle landen de kleuren gelijk van de verschillende soorten benzine/diesel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft per ongeluk benzine getankt i.p.v. diesel.

Bij verkeerd getankte brandstof is het raadzaam meteen de hulptroepen in te schakelen in zeker niet de motor te starten. In uw geval kan er schade ontstaan aan brandstofpomp en verstuivers. Bij de moderne diesel kan al een relatief kleine hoeveelheid aan benzine het brandstofsysteem inwendig beschadigen. Misschien dat wanneer inmiddels de tank is geleegd en het brandstofsysteem inwendig gesploeld, er ogenschijnlijk niets aan de hand lijkt. Maar op langer termijn is gevolgschade zeker niet uit te sluiten wanneer de auto het nu weer goed lijkt te doen.

Verkeerd getankte brandstof komt helaas incidenteel nog weleens voor. De Wegenwacht heeft niet voor niets auto's die voorzien zijn van een afzuiginstallatie. Een ongeluk zit dus in een klein hoekje en kan het voorkomen dat je per ongeluk tóch het verkeerde vulpistool grijpt. Ondanks dat tankstations toch zo goed mogelijk duidelijk maken om welk product het gaat. Ook in Duitsland.