Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat kan de oorzaak zijn van lekke verstuivers, verstopt roetfilter en kapotte injectoren bij een toyota corollo Verso D2. Binnen een week.

Vraag gesteld door RvB19 op 24 augustus 2018

Ik ben van Franse autos overgestapt naar toyota.(corolla verso D2). Overal werd gezegd toyota onverwoestbaar. Nu heb ik bij een Km stand van rond de 180.000 in een week lekkende verstuivers, een verstopt roetfilter en kapotte injectoren. Hoe is dit mogenlijk? Heb officieel geen garantie etc meer. Maar dit vind ik zo ongelofelijk, is er een mogelijkheid dit ergens op te verhalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over roetfilter en verstuiverproblemen bij uw Toyota Corolla Verso.

Verstuivers zijn aan slijtage onderhevig en heeft een roetfilter na verloop van tijd ook een schoonmaakbeurt nodig. Bij deze kilometrage vind ik dat niet uitzonderlijk. Een bekende diesel specialist geeft voor een verstuiver een minimaal te verwachten levensduur van 140.000 km op. En bij Toyota en andere merken valt een verstopt roetfilter ergens tussen de 180.000-200.000 km ook in de lijn der verwachting. Diesel heeft de reputatie zeer duurzaam te zijn maar de moderne benzine auto loopt bij dit soort tellerstanden toch niet zo gauw tegen dit soort kostbare ingrepen aan. Daarbij komt ook dat de kwaliteit brandstof een heel belangrijke bepalende factor is voor de levensduur van verstuivers en pomp. Ook het praktijkgebruik en rijstijl in relatie tot het regeneratie proces van het roetfilter is sterk van invloed. Alles bij elkaar, met name óók door de steeds strengere emissie eisen, zijn diesels wel kwetsbaarder geworden en herstelwerkzaamheden al gauw zeer prijzig.

Toyota heeft een zeer betrouwbaar imago maar de diesel versies doen wel wat afbreuk aan die reputatie. Ik begrijp uw teleurstelling maar ik kan niet concreet vaststellen dat dit alles bij elkaar als buitensporig snel beschouwd moet worden. Natuurlijk zijn er genoeg voorbeelden van diesels die probleemloos de 3 ton aantikken en méér maar dat is zeker niet vanzelfsprekend.

Of u nog iemand aansprakelijk kunt stellen hangt af waar en wanneer u deze auto heeft aangeschaft en de door u inmiddels gereden kilometers. Ik kan die inschatting zo niet maken maar wanneer u meer dan een half jaar inmiddels de eigenaar bent verwacht ik niet dat u nog veel kunt ondernemen. Zie eventueel aanvullend onze pagina Stappenplan klachten na aankoop mocht u toch een poging willen wagen richting de verkoper.