Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs caravan in buitenland

Vraag gesteld door Jowiliwo op 21 december 2016

Ik heb een auto met een ledig gewicht van 1400 kg en een caravan met een TMM van 1300 kg. TMM van de combinatie is minder dan 3500 kg. In Nederland mag met deze combinatie worden gereden met een rijbewijs B. Maar in welke landen geldt deze regel ook?? In een andere topic is deze vraag ook gesteld voor Frankrijk en Spanje. Uw antwoord was toen dat "het geen enkel probleem" was. Ik wil graag een uitgebreider antwoord waarin exact wordt beschreven wat de regels qua rijbewijscatagorieen voor dit soort combinaties zijn in het buitenland.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het Nederlandse rijbewijs in het buitenland in combinatie met een aanhanger/caravan.

Wanneer de toegestane maximum massa van de auto en caravan minder is dan 3.500 kg kunt u inderdaad volstaan met rijbewijs B. U vraagt feitelijk of dat ook volstaat in andere landen zoals bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk. Het antwoord is ja!

Voor alle landen binnen de EU zijn dezelfde eisen aan het rijbewijs van toepassing. In het verleden stelde elk EU-land zijn eigen eisen aan het rijbewijs. In sommige landen waren de eisen veel strenger dan in andere landen. De regels zijn nu zoveel mogelijk gelijk getrokken (harmonisatie). Daardoor is een bepaalde rijbewijscategorie in alle EU-landen geldig. Ook gelden nu overal dezelfde eisen aan het rijexamen.

Hierdoor zijn er ingaande 2013 een aantal regels voor het Nederlandse rijbewijs veranderd. Zo zijn er bijvoorbeeld 3 categorieën voor het motorrijbewijs: lichte motor (A1), middelzware motor (A2) en zware motor (A). Ook is er nu onderscheid tussen zware en lichte vrachtwagens en bussen.

Wanneer u dus met rijbewijs B de genoemde combinatie volgens de Nederlandse wet mag trekken bent u dus in alle EU landen met uw rijbewijs B welkom. Er is dus sprake van een Europese rijbewijsrichtlijn en zijn de EU landen verplicht om de regels van de Europese rijbewijsrichtlijn onder te brengen in de wet. Via deze link komt u bij deze richtlijn voor alle betreffende landen die dus inhoudelijk van alle landen hetzelfde is.

Ook wanneer uw rijbewijs is afgegeven vóór 2013 mag u met rijbewijs B deze combinatie in alle EU landen besturen. Daarvoor is immers ook uw rijbewijs voor afgegeven.

Algemene informatie over het rijbewijs vindt u op onze website.