Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Matrixborden met rode kruis na een oprit.

Vraag gesteld door WROMBOUTS op 10 juli 2018

Als men een snelweg op rijdt via de oprit en er staan rode kruizen op de matrixborden boven de 2 rechter rijstroken en 50 km op de linkse. Wat moet men dan doen in deze verkeerssituatie?

Toelichting : afgelopen zaterdag avond 7/7/2018 was er een autobrand net na de oprit vanaf de N199 vanaf Amersfoort naar de A1 richting knooppunt Hoevelaken. Doordat er 2 rode kruizen stonden op de matrixborden ging ik direct naar links om in te voegen op de linker rijbaan. Doordat er geen ruimte werd gegeven aan mij om in te voegen ging ik met de stoet auto's hopende dat er iemand mij liet invoegen. Zo'n 200m na de oprit stond er politie en ik werd aangehouden omdat ik over een rijstrook ging waar een rode kruis boven stond op de matrixbord.

Wat had ik in deze situatie moeten doen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over matrixborden met een rood kruis. U bent aangehouden omdat u een kort stuk over een rijbaan reed met een dergelijk teken. U vraagt hoe u had moeten handelen.

Een rood kruis op het matrixbord betekent dat je die rijstrook niet mag gebruiken. De boete is flink, € 230,-.

Formeel had u dus moeten wachten tot u in de rijbaan waar rijden wel was toegestaan kon invoegen. Soms kan dat inderdaad een gevaarlijke situatie opleveren. U moet in alle gevallen zo handelen dat u het overige verkeer niet in gevaar brengt. Als u van mening bent dat u onterecht een bekeuring heeft gehad, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. U kunt als hierbij aangeven dat u graag gehoord wilt worden omdat u dan wellicht de situatie beter kunt toelichten. Het kan zijn dat de officier van Justitie of de rechter de boete krijtschelden. Vooral de veiligheid van het verkeer in het algemeen zou daar een argument voor kunnen zijn. Het is wel aan u om dat aannemelijk te maken.

Informatie over bezwaar maken in Nederland vindt u op onze website.***

Reactie van WROMBOUTS:

Hallo Annemieke,
wat is de procedure van de brandweer/politie bij zo'n autobrand vlak na de oprit?
Had de politie niet beter deze oprit kunnen sluiten en misschien een verkeersomleiding kunnen instellen? Ik had de indruk dat de autobrand al een tijdje bezig was gezien de aantal km's file op de A1 op dat tijdstip.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Ik kan u geen informatie geven over de wijze waarop de brandweer en politie moeten reageren op calamiteiten. Wellicht kunt u dit bij de instanties zelf navragen.