Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo V70 1,6 liter diesel?

Vraag gesteld door arie de leek op 13 oktober 2016

Hallo ,
als rustige rijder zou ik denk ik genoegen nemen met een 1,6 liter diesel Volvo V70. Deze worden wat scherper aangeboden en zijn wellicht zuiniger dan de grotere motoren. Mijn idee is dat ik dan 2 vliegen in één klap sla , denkt u hier ook zo over ? En zijn er nog types binnen de V70 waarvan u adviseert ze niet te kopen ?
groet , Arie

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een Volvo V70 1.6 diesel op basis van de aanschafprijs en verbruik misschien een slimmere koop is dan een zwaarder gemotoriseerd exemplaar.

De 1.6 L versie dankt z'n verkoopcijfers met name aan de zakelijke rijder die een fiscaal voordeel heeft bij een auto met lagere co2 uitstoot. Op papier is dat van deze motor gunstiger dan bij motoren met grotere cilinderinhoud. Een gunstiger verbruik is dus zeker een belangrijk bijkomend voordeel. De ervaring leert echter dat het praktijkverbruik nog weleens een genuanceerder beeld laat zien. Bij de 2.0 versie komen wij gemiddeld uit op 1:16,7 en de 1:17,8 voor de 1.6 versie. Geen héél spectaculair verschil dus.

De 1.6 motor in deze relatief toch zware auto kan nog weleens ervaren worden als onder gemotoriseerd. Vooral bij lage snelheden in een laag toerengebied. Dat kan van de berijder een iets aangepast rijgedrag vragen en is mijn advies ook heel nadrukkelijk een kritische proefrit te maken. Wanneer de prestaties en het rijgedrag voldoen aan uw wensen, heeft u naast een lagere aanschafprijs en gunstiger verbruik zo goed als zeker óók het voordeel van een lager tarief Motorrijtuigenbelasting.

Overigens ligt de 2.0 liter versie wat beter in de markt markt dan de 1.6 met een naar verhouding daardoor ook wat betere restwaarde. Een negatief advies voor een specifiek type is er niet. Wel een aanbeveling voor de Limited Edition versie vanwege de aanwezige opties en daardoor betere restwaarde.